Seksuaalsuse trepiastmed

Seksuaalne areng jätkub kogu eluea jooksul, aga suurimad muutused toimuvad lapsepõlves ja murdeeas. Seksuaalsust võib kirjeldada trepina, mida mööda me tasapisi ülespoole liigume.

Murdeiga tähendab kõigi trepiastmete läbikäimist mitmel tasandil: mõtetes,  tunnetes ja kogemustes. Kogu elu on seiklemine seksuaalsuse trepiastmeil. Mõnikord tuleb tulla mitu astet tagasi allapoole ja alustada ronimist otsast peale. On hea teada, et kui sa pead mõnikord pettuma või sind saadab ebaõnn, võid sa ülesrühkimist uuesti alustada, omas rütmis. Seksuaalsuse trepil ei ole oluline ainult aeg esimesest suudlusest esimese suguühteni, vaid veel palju muudki: pidevalt toimub põrutavaid muutusi nii mõistuse, tunnete kui ka bioloogia tasandil.

Kas tunned ära, millisel astmel sa oled?
1. Ema-isa, naine-mees
2. Armumine kuulsustesse
3. Tuttav-salajane
4. Tuttav, sõbrale räägitud
5. Sa meeldid mulle
6. Käest kinni
7. Kiss me
8. Kas nii on hea?
9. Valmis seksuaalvahekorraks
Esimene aste: ema-isa, naine-mees
Mängueas armutakse mõnda tuttavasse täiskasvanusse. Tüdrukud tahavad abielluda isaga ja poisid emaga. Hakatakse huvi tundma oma päritolu vastu: kust lapsed tulevad, mis on poistel teistmoodi kui tüdrukutel. Juba väikesed lapsed teevad tutvust oma kehaga ja märkavad, et paljude kohtade katsumine on mõnus.

Teine aste: armumine kuulsustesse
Sinagi oled kindlasti olnud armunud mõnda kõigile tuntud ja paljudest jumaldatud kangelasse. Paljud imetlevad filmitähti või sportlasi. Need on turvaliselt kauged, igati sobivad eemalt armastamiseks ja kaugelt igatsemiseks.
Kolmas aste: tuttav-salajane

Sellel trepiastmel armud mõnda tuttavasse inimesse oma lähikonnast, aga sa ei räägi sellest kellelegi ega näita oma tundeid. Ta on sinu salaarmastus. Murdeea muutused hakkavad huvi pakkuma: mis juhtub, kui tüdrukust saab naine ja poisist mees? Milline on minu keha? Õpitakse leppima oma kehaga ja sellega, et inimesi on igasuguseid.

Neljas aste: tuttav, sõbrale räägitud
Julgus kasvab, sa julged juba oma armumistest sõbrale rääkida. Ühtlasi pead enda jaoks selgeks mõtlema, mis on sõprus, õppima olema sõber ja aru saama, kes on sinu usalduse vääriline sõber, kellele võid rääkida ka oma armumistest.
Viies aste: sa meeldid mulle
Nüüd saab sinu armumise objekt sinu tunnetest teada kirjakeste, SMSide,

e-kirjade või sõnumitooja kaudu, aga ikka veel ei julge sa temaga otse suhelda.
Vastuarmastus on liigne luksus.
Murdeeas kehaga toimuvad muutused leiavad tavaliselt aset just nüüd. eneserahuldamine ehk masturbatsioon võib sageneda ning tekitada hämmeldust ja piinlikkust.  Sa harjud pikkamööda sellega, et muutud teistsuguseks, täiskasvanuks.
Selle vanusega kaasneb suur uudishimu: mis täiskaskvanute magamistubades tegelikult toimub või milline onhomoseksuaalne armastus.

Kuues aste: käest kinni
Kui oled sel astmel, räägid ja näitad välja, et sa käid kellegagi. Armumine on sinu ja partneri ühine kogemus ja te tahate seda tervele maailmale näidata. Kogu energia kulub sellele, et olla oma väljavalitu lähedal, hoida tal käest kinni ja jagada temaga armumist. Seksuaalset erutust suhtlemisega tavaliselt veel ei kaasne. Igaüks võib üksi unistades erutuda, aga koos olles ei julgeta võib-olla millestki rääkidagi. Sellel astmel on kõige tähtsam kogemine ja jagamine tunnete tasandil. Ka lahkuminekute pettumus ja hüljatustunne tekitavad sinus suurt tunnetemöllu! Suhte otsasaamine võib paista maailma lõpuna – ja see kogemus mõjutab sageli kõiki eluvaldkondi: õppimisest koduse eluni. Need kriisid annavad sulle tegelikult kindlust, et oled ellujääja ja saad ka ise hakkama.
Kiiresti kogunev julgus paneb katsetama, parimal juhul positiivses suunas. See on võimalik, kui oled eelnevalt saanud vajalikku teavet ja tuge. Julgemaks muutumine tekitab sinus tunde, et lõpuks ometi kontrollid sa oma seksuaalsust ja suudad ühendada kõik seksi tasandid: mõistuse, tunded ja bioloogia.

Seitsmes aste: kiss me
Partneriga suhtlemine seostub juba seksuaalse erutusega. Suudlemine ja kallistamine on sinu jaoks seitsmes taevas. Seda astet nimetatakse mõnikord ka maasikaetapiks, sest teist julgetakse puudutada kuni kaelani, ülejäänud keha
veel mitte. Üksinda teki all võib end hellitada, õppida end puudutama ja endale seksuaalset naudingut pakkuma. Enesekontroll ja partnerist lugupidamine on sellel astmel olulised õpiülesanded.

Kaheksas aste: kas nii on hea?

Julged juba koos oma partneriga katsetada, mis sinu – ja tema – arvates on hea. Suhe on nii turvaline, et mõlemad teavad, et hellitused võib lõpetada kohe, kui miski enam hea ei tundu. Eesmärk ei ole vahekord, vaid läheduse kogemine ja teineteise kehaga tutvumine, eelmängu õppimine ja valmidus kogeda ühiseid naudinguid ehk petting.

Üheksas aste: valmis seksuaalvahekorraks
Kui oled juba seksi trepiastmel, oled leidnud partneri, kellega olete vastastikku nii sügavalt armunud, et ootate suhtelt ka juba suguühet. See võtab oma aja, ei maksa kiirustada. Füüsiline vahekord ja armastustunne seovad, nii et õigupoolest võid seksides kogeda nii füüsilist kui ka psüühilist naudingut. Selleks ajaks on sul juba piisavalt vajalikku teavet seksiga seotud riskidest ja oskus end nende eest kaitsta. Sa peaksid olema valmis seda oskusteavet kasutama. Võime enda eest vastutada ja oma partnerist lugu pidada peaks olema mõlemal nii arenenud, et paarisuhtes arvestatakse mõlema seksuaalsusega nii bioloogia,
tunnete kui ka mõistuse tasandil. Seksuaalsuse astmeid mööda tuleb mõnikord ka allapoole minna ja alustada ülespoole sammumist uuesti. Eriti siis, kui leiad uue partneri ja sinus ärkab seksuaalsus tema suhtes.

“Refereeritud raamatust „Nii kuum on tunne! Noorte oma seksiraamat“ (Pia Brandt, Erja Korteniemi-Poikela, Raisa Cacciatore, Maarit Huovinen. Kirjastus Menu 2010)

Artikkel ilmus ajakirja “Märka Last” 2011 aasta sügisnumbris

Be First to Comment

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga