Aitame koolitüdrukud hädast välja – päriselt!

Tormis Laanisto, MTÜ MONDO

Kas teadsite, et igal kolmandal inimesel maailmas ei ole võimalust kasutada korralikku, puhast ja privaatset tualetti? Suurem osa nendest inimestest elab Aafrikas ja Aasias. Mis seal’s ikka, võite õlgu kehitada, me kõik oleme mõnel toredal suvepäeval põõsa taga oma häda ära õiendanud. Tegelikkuses on aga iga tagasihoidlik tualett aluseks tervemale elule, suuremale inimväärikusele, vabadusele ning võrdsusele naiste,meeste, poiste ja tüdrukute vahel.

Halbadest sanitaartingimustest tulenevad haigused mõjutavad maailmas miljonite inimeste elusid, eriti aga laste omi. Kõhulahtisusega seotud haigused on sageduselt teine laste surmade põhjus arengumaades, tappes rohkem kui HIV/AIDS, malaaria ja leetrid kokku ning põhjustades ühe surma iga 20 sekundi järel.

Vaesuse ning kehvade sanitaartingimuste vahel on väga tugev seos. Majanduse areng Euroopas ja Põhja-Ameerikas liikus käsikäes sanitaartingimuste kiire arenguga. Selle tulemuseks oli inimeste tervise märgatav paranemine ning tööjõu produktiivsuse kasv. Tualetid on parema tervise, kõrgema sissetuleku, parema hariduse, kõrgema sotsiaalse staatuse ning puhtama elukeskkonna sümboliks.

Kahjuks on paljudes maailma paigus tualetid ebaatraktiivne teema ning avalikes kohtades häda tegemine ja selle tagajärgedest rääkimine on tabu. Kempsude viimine inimesteni, kellel neid seni ei ole olnud, ei ole teaduslik läbimurre.
Tegemist on aga tööga, millega käib kaasas inimeste teadlikkuse tõstmine ja läbi selle ka nende ja tervete kogukondade tervise ning elujärje edendamine. MTÜ Mondo on kempsude rajamisega tegelenud juba kaks aastat. Meie sihtriigiks selles valdkonnas on Afganistan ning me aitame Põhja- ja Ida-Afganistani maapiirkondade tüdrukute koolide juurde paigaldada välikäimlaid.
Erinevalt poistest on koolitüdrukute jaoks siin peidus veel ka teine probleem. Olles jõudnud teismeikka, jätavad palju tüdrukuid kuus menstruatsiooniaegsel nädalal kooli minemata. Seda lihtsalt seetõttu, et häbenetakse ning ka seetõttu, et koolides olevad sanitaartingimused ei ole kiita.
Lisaks emotsionaalsele stressile tulenevad kehvadest hügieenitingimustest ka mitmeid terviseprobleeme, nagu kõhuvalud ja erinevad põiehaigused.
MTÜ Mondo ongi oma sihiks võtnud tagada tüdrukutele Afganistanis korralikumad sanitaartingimused, et võimaldada neill pühenduda koolis käies oma haridusele, mitte muudele muredele.
Meie kõik saame tüdrukud hädast välja aidata. MTÜ Mondo kogub annetusi just Afganistani maapiirkondade tüdrukute koolidele. Ühe kempsu rajamine maksab 150 eurot, millest poole kogume annetustena, ülejäänud summa koguvad kohalikud elanikud ise.

Be First to Comment

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga