Marko Pikkat: lapsi ei tasu alahinnata!

Marko Pikkat on noor kunstnik, kes on aastaid teinud illustratsioone Lastekaitse Liidu erinevatele töödele ning hiljuti avastas enda jaoks joonmeedia meie noortekonverentsil. Lisaks sellele annab ta välja aga ka Muinasjutukalndrit. Uurisimegi tema käest mis see on ja miks see on?

Kuidas sündis esimene Muinasjutukalender?

Kuna ma olen kogu aeg palju joonistanud, tekkis üks hetk mõte, et võiks teha kalendri. Alguses ma ei mõelnud üldse selle peale, et teha kohe muinasjutukalender. Kui siis aastal 2009 tekkis soodne võimalus anda kalender välja, hakkasin nuputama, et milline ta olla võiks. Tegin palju erinevate kujundustega variante, aga õige polnud ükski. Lõpuks tuli mõte, et kirjutaks pildi juurde jutu ka! No ja nii siis sündiski muinasjutukalender. Sellel ajal mul ei olnud kogemusi kujundamisega ja ei osanud paljusid asju arvestada, numbrid tulid hästi pisikesed ja tekst lühike. Tähtpäevi polnud vist isegi märgitud ja veel mõned vead, aga ikkagi päris enda trükilõhnaline kalender!

Järgmine aasta jäi kalender vahele! Plaanid olid vägevad, aga asja ei saanud. Ühe kalendri kujundasin aga küll – Torevantsi kalender. See oli väiksetiraažiline tellimus ja seda palju ei kuulutatud! Ja peale seda on kolmel aastal Muinasjutukalender ikkagi ilmunud!

Kellele muinasjutukalender on mõeldud?

Tekste kirjutades ei mõtle ma, et kirjutan lastele. Ma see aasta natuke piirasin, et „äkki lapsed ei saa aru“ aga muutsin ennast kohe – vahet ei ole, ei tasu lapsi alahinnata. Igaüks saab omamoodi aru ja see ongi tore! Jutud ja pildid on mõeldud kõikidele. Võib-olla laps ei saa mõnest kalambuurist aru, aga see pole absoluutselt oluline. Kui ta kunagi peaks uuesti lugema ja siis taipama – see on ju palju toredam!

Kas pildid on juttude järgi või vastupidi?

Jutud on alati piltide järgi. Need on tavaliselt aasta aja jooksul joonistatud piltide järgi. See aasta on kolm spetsiaalselt kalendri jaoks joonistatud pilti, aga tekst tuli ikkagi pärast. Kõigepealt valin ma kalendrisse pildid, siis panen üldise kujunduse paika, siis panen kalendri kuupäevad paika ja siis kui kõik muu on korras, vaatan pilti ja tuleb jutt! Ma olen oma juttude suhtes suhteliselt kriitiline ja peale kalendri ilmumist ma neid üle lugeda ei armasta – tahaksin kohe midagi ära muuta!

Kust Muinasjutukalendrit on võimalik saada?

Kalendri saamiseks tuleb ühendust minuga võtta kas meili teel markopikkat@gmail.com või Facebooki fännilehe kaudu www.facebook.com/pildiloomaaed. Kalendrid on olnud ka väiksemates poodides müügil, aga selle kohta leiab täpsemat infot Facebookist.

Be First to Comment

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga