Väikeste Sõber Karude saabumine Tiigri rühma

tiigri-ruhmAutorid: Triinu Fatty; Triin Orunurm Tallinna Männi Lasteaia Tiigri rühma õpetajad

Ühel oktoobrikuu sombuse neljapäeva hommikul avastasid Tiigri rühma lapsed õue minema hakates oma rühma ukse tagant lillad käpajäljed. Uudishimust otsustati järgi vaadata, kuhu jäljed viivad. Jälgi oli palju, need viisid läbi pika koridori õue. Õues jäljerida jätkus ja juhatas lapsed lasteaia postkastini.
Üllatus oli suur, kui nähti postkastil Tiigri rühma nimelist postmarkide ja templitega saadetist. Pakiga oli kaasas ka kiri, mis enne paki avamist läbi loeti.
jaljedKirjas oli selgitatud paki saatmise põhjus ja sisu. Tiigri rühmas oli mõnda aega riiulil istunud suur lilla karu, kes oli hakanud ennast pikapeale üksikuna tundma. Ta palus sõpradel Karudemaalt endale ja Tiigri rühma lastele saata seltsiks väiksed lillad karukesed. Karude eesmärk on lastele õpetada läbi erinevate tegevuste sallivust, austust, hoolivust ja julgust ning olla lihtsalt mõnusateks kaaslasteks.
Lastel oli uute sõprade üle siiralt hea meel. Emmede ja isside abiga said karud kiirelt selga meie kliimale vastavad riided ning tänu sellele sai iga lapse uus sõber omale ainulaadse välimuse. Enamus karudele on lapsed juba nimegi välja mõelnud. Mõmmikutele on loodud rühma seinale vabal ajal pikutamiseks armas karupesa. Nüüd võivadki alata iganädalased karu-koosolekud üheskoos suure karuga!

tiiger

Programm „Kiusamisest vaba lasteaed“ on Taani metoodikal põhinev südamlik ettevõtmine, mille sihtgrupiks on lapsed, lasteaiaõpetajad, lapsevanemad ja teised lapsele olulised inimesed.
Kuna projekt lähtub lastest, on oluline teadvustada, et kiusamise puhul pole küsimus halbades lastes vaid halbades käitumismudelites. “Kiusamiseks vabaks” projekt keskendub kogu lasterühmale tervikuna. 

Programmi põhiväärtused: 

  • Sallivus – näha ja aktsepteerida kogu lasterühmas mitmekesisust, kohelda üksteist võrdsena, mitmekesisuse mõistmine nii üksiku lapse kui rühma tugevdajana.
  • Austus – suhtuda jaatavalt ja hoolivalt rühma kõigisse lastesse, olla kõigi hea sõber, mitmekesisuse omaksvõtmine ning teiste erinevuste ja kommete austamine.
  • Hoolivus – näidata üles huvi, osavõtlikkust, muret ja abivalmidust kõigi laste vastu – nii endast nooremate kui omavanuste vastu.
  • Julgus – jääda endale kindlaks ja seada oma piirid; välja astuda, nähes lapsi teiste piire rikkumas; olla julge ja hea sõber, kes soovib ja on valmis tegutsema ebaõigluse vastu.

Väikeste lastega ei saa väärtushinnangutest otseselt rääkida, seepärast on välja töötatud sotsiaalsed käitumismudelid. Selleks, et neid lastele edasi anda, on loodud kindel metoodika.