Türi tüdukud noppisid üles võimaluse korraldada mängujuhtide koolitus

  Autor: Erika Teras, Türi Noortekeskuse noortejuht, Türi Lastekaitse Ühing

See oli aasta tagasi, kui Kirke Perillus (14) osales Raplas Eli Suklese korraldatud mängujuhtide koolitusel. Sellest innustunult tuli ta mõttele korraldada taoline koolitus ka Türil. Kirke kutsus sõbrannad Katrini ja Egle ühise laua taha ning hakati otsima projekti idee rahastamise võimalusi.

Nii leitigi noortejuhi suunamisel noorte piirkondliku omaalgatuste konkurss “Nopi Üles”. Koos peeti plaani ning uue aasta algul saadeti taotlus teele.

Nädal hiljem toimus projekti nõustamine, kus osales kogu tiim. Riin Luks jagas nõuandeid, mida muuta ning kuidas postitada projekti tutvustav plakat.

Head sõbrad Türi Noortekeskusest aitasid tüdrukute koostatud plakati atraktiivsemaks muuta.

Kahe päevaga kogutud 200  laiki Facebooki keskkonnas avasid võimaluse sõlmida rahastamisleping ning hakata tegema ettevalmistusi 23.-24. märtsini toimuvaks  mängujuhtide koolituseks Türi Noortekeskuses.

Registreerimine toimus lingi kaudu ning noored käisid oma projekti tutvustamas ka Käru koolis.

Tänaseks on kahepäevane koolitus-laager mängujuhtidele Türi Noortekeskuses juba toimunud. Selles osales 17 noort vanuses 12-24 Türi linnast ja selle lähiümbrusest – Väätsalt ja Paidest. Räägiti mängude ja mängimise teooriast, mängujuhi tähtsusest ja omadustest. Mängiti lastele ja noortele mõeldud seltskonnamänge, koostati mängukava ning muudkui mängiti, mängiti ja veelkord mängiti.

Koolitus lõppes Suure Mänguõhtuga, kus said osaleda ka kõik soovijad. Koolitajaks oli Eli Sukles Raplast. Avaliku esinemise ja sündmuse juhtimise saladusi jagas Noortekeskuse juhataja, õhtujuht Sulo Särkinen.

Ostsime uusi lauamänge, mida enne õppisid tüdrukud ise mängima. Õhtusel mänguajal tutvustasid neid teistele, mängiti koos rühmades. Nii sai noortekeskus juurde neli uut lauamängu. Lisaks  meisterdati veel figuurõhupalle, vooliti martsipanist kujukesi ning kaunistati munakujulist küünalt kevadpühadeks.

Vaba aja tegevusi ning toitlustamist aitasid läbi viia noortejuhid Kaili Pass ja Erika Teras.

Osalejad said koolituse lõpetades tunnistuse.

Noorte ühine koolitus valla keskuses on eriti aktuaalne ajal, kui Türi vallaga liitusid Käru ja Väätsa piirkond. Noorte ühistegevus aitab ju kaasa ka noorte aktiviseerumisele, uute tutvuste tekkimisele ning annab noortele võimaluse laiemaks  suhtlemiseks oma vallas. Esimesest algatusest võivad välja kasvada järgmisedki.

Pilte sündmusest saab vaadata Türi Noortekeskuse Facebooki lehelt

Noorte piirkondlikute omaalgatuste konkursi “Nopi Üles” tegevuste elluviimist rahastatakse haridus- ja teadusministri kinnitatud ning Eesti Noorsootöö Keskuse poolt elluviidava ESF kaasrahastatud programmis „Tõrjutusriskis noorte kaasamine ja noorte tööhõivevalmiduse parandamine“ kirjeldatud tegevuste raames.