Rõõm tehtud tööst ja tunnustusest

Autorid: Sirje Pärn; Marju Protin
Tartu Lastekaitse Ühing

Tartu Lastekaitse Ühingu missiooniks on aidata kaasa lapsesõbraliku ühiskonna kujunemisele, et kõigil lastel oleks õnnelik lapsepõlv, sest lapsed on meie tulevik.

Eelmisel, 2017. aastal seadsime endale eesmärgiks suunata lastele ühe tegevuse kuus.  Selliseid päevi korraldasime igale maitsele ja erinevatele vanuserühmadele. Ühistöös maanteeametiga korraldasime lastele rattapäeva, kus räägiti ohutust rattasõidust ja tehti vigursõitu. Lastekaitsepäeva ühisüritusel said lapsed arendada oma kunstiannet, joonistades vitraaže. Meeldejäävaks ürituseks oli piknik looduses ja suurte masinatega metsas sõitmine. Eesti taasiseseisvumispäeva tähistasime tänavajoonistuste ja pannkookidega. Sügisel saatsime lapsed ohutult kooli. Koolivaheaegadel pakkusime abivajavate perede lastele lõunasöögiks suppi. Regulaarselt jagame ka abivajavatele peredele riideid, jalanõusid, kodutarbeid ja mänguasju. Emadele toimuvad vestlusringid. Püüame märgata laste ja perede vajadusi, kuulata nende rõõme ja muresid ning pakkuda turvatunnet. Me saame palju ka vastu – säravate silmadega lapsed on suur väärtus.

Kui eelmistel aastatel oleme tegelenud väikeste projektidega, siis sel aastal otsustasime jätkuprojekti kasuks.

Prisma Peremarketisse paigutatud annetuskastiga kogutud raha eest toimub juulis lastele  rattamatk „Kahe kollase akna vahel“ Luunjasse. Kavas on külastada roosiaeda ja mängida mänge ning pidada ka piknikku. Augustikuus korraldame retke järgmise kollase akna juurde Alatskivil. Teel sinna külastame J. Liivi kodukohta, Alatskivi lossi ning E. Tubina muuseumi. Lõpp-peatuseks on Alatskivi Sepikoja külalistemaja, kus osalejaid ootab ees savikasti töötuba. Savikojas tegutsemine parandab nii keha kui vaimu ja mis peamine – töö saviga on lihtsalt äge ning annab huvitava kogemuse.

Jätkame regulaarselt  riiete, tarbeesemete, jalatsite ja mänguasjade jagamist. Tore on vaadata, missuguse õhinaga lapsed mänguasjade kastide juures tegutsevad, leides sealt nukke, pehmeid loomakesi, klotse ning autosid või puslesid.

Juulis ja augustis korraldame lastele vanuses  8-12 aastat viiepäevaseid koosolemisi – käime kinos, muuseumis ja ka lihtsalt vestleme laste jaoks olulistel teemadel. Korraldatud on ka lõunasöök.

Oktoobrisse planeerime laste üritust, millega ühtlasi tähistame Lastekaitse Liidu  30. sünnipäeva.

Lastekaitse Liit tunnustas Tartu Lastekaitse Ühingu töö Aasta Liikme tiitli vääriliseks. Meeldivaks üllatuseks ja auks  oli ka Vabariigi President Kersti Kaljulaidi kutse lastekaitsepäeva perepäevale Kadrioru lossi Roosiaias. See tore tiitel ja presidendi tunnustus innustavad meid veel rohkem panustama laste heaolusse. 

Meile teeb heameelt, kui suudame pakkuda rõõmu lastele ja turvatunnet vanematele. Püüame selle poole, et oleks olemas koht, kuhu abivajaduse korral saab pöörduda ning et  saaksime anda lootust ja süvendada usku paremast tulevikust.

Fotod: K. Raud