7. veebruaril tähistatakse üle Eesti enam kui 165 üritusega turvalise interneti päeva

 Autor: Kerli Valner, projekti Targalt internetis teavitustööjuht Lastekaitse Liidus
Tänavu tähistatakse turvalise interneti päeva 7. veebruaril. Päeva tähistamine sai alguse 2004. aastal. Sellel aastal on turvalise interneti päeva sõnumiks „Postita targalt“. Sellega kutsutakse lapsi, noori ja täiskasvanuid internetti ja nutivahendeid turvaliselt kasutama, andes selleks häid nõuandeid nii lastele kui täiskasvanutele. Mida me peaksime nutiseadmete ja interneti oskuslikuks ja turvaliseks kasutamiseks teadma, kuidas käituma ning kust leiame selleks vajalikku informatsiooni? Nendele teemadele keskenduvad turvalise interneti päeva üritused.
Projekti Targalt internetis eestvedamisel kutsuti jaanuaris koole, lasteaedasid ja noortekeskusi tähistama turvalise interneti päeva ja selle raames läbi viima lastele, noortele ja täiskasvanutele temaatilisi teavitusüritusi. Kõik, kes veebilehel www.targaltinternetis.ee oma üritustest teada andsid, kandsime Eesti kaardile. Meil on rõõm teatada, et turvalise interneti päeva tähistavad üle 165 kooli, lasteaia ja noortekeskuse üle Eesti. Klikkides kaardil, saad näha, milliseid üritusi üle Eesti korraldatakse. Rohelisega märgitud ikoonide puhul on tegemist avatud üritusega, kuhu on oodatud ka kõik piirkonna inimesed.

Tänases postitamise ja jagamise maailmas kerkivad esile teemad, millele lapsevanemad mõtlema peavad. Näiteks kas ja millist infot enda pere kohta sotsiaalmeedias jagada ning millised on sellega seotud ohud ja tagajärjed. 7. veebruaril kell 15:00 – 16:30 korraldab Hariduse Infotehnoloogia Sihtasutus lapsevanematele ja kõigile teemast huvitatutele veebiseminari „Elu sotsiaalmeedias: kuidas jagada enda elu lähedaste privaatsust säilitades”. Seminari viib läbi Henry Jakobson, Isablogi „A mida Henry teeb?“ (http://amidahenryteeb.eu) autor. Henry räägib oma kogemusest blogipidajana, kes avaldab iganädalaselt infot ja pilte oma pere tegemiste kohta. Veebiseminaril osalemiseks  saab eelnevalt registreerida: http://www.hitsa.ee/uudised-1/veebiseminar-elu-sotsiaalmeedias-kuidas-jagada-enda-elu-lahedaste-privaatsust-sailitades. Need, kes seminaril osalema ei mahu, saavad seminari salvestust vaadata projekti Targalt internetis veebilehel.

Turvalise interneti päeva nädalal korraldatakse projekti Targalt internetis eestvedamisel meediakampaania „Postita targalt“, mille raames avaldatakse nii noortele kui ka lapsevanematele plakatid ja videod, mis juhivad tähelepanu internetile kui avalikule ruumile ning kutsuvad üles oma postituste sisu ja ulatuse üle mõtlema.