Kuulutati välja „Hea lasteraamat“ 2016

Autor: Grete Landson
Fotod: Helena Nagelmaa ja Grete Landson
  Lastekaitse Liidu eestvedamisel valivad lastekirjanduse eksperdid alates 2009. aastast eelmisel aastal ilmunud uudiskirjanduse hulgast välja “Head lasteraamatud”. Valik aitab lastel, lapsevanematel ja lastega töötavatel spetsialistidel orienteeruda uudiskirjanduses ja leida lugemisvarasse sisukad heatasemeliste illustratsioonidega raamatud. Parimad 2016. aastal kirjastatud raamatutest kuulutati välja 2. märtsil Eesti Lastekirjanduse Keskuses toimunud lastekirjanduse aastakoosolekul.  
Raamatuid hindasid lastekirjandusega igapäevaselt kokku puutuvad eksperdid Eesti Lastekirjanduse Keskusest, Eesti Lugemisühingust  ja Eesti Raamatukoguhoidjate Ühingust. Tiitliga pärjatud raamatute leidmise hõlbustamiseks raamatukogudes ja raamatukauplustes varustab Rahva Raamat nad informatiivsete kleepsudega. Nii suuremates kui väiksemates raamatukogudes, aga ka koolides ja lasteaedades juhatavad lugejaid “Hea lasteraamatu” juurde plakatid, mida saab küsida Eesti Lastekirjanduse Keskusest.
Eesti Lastekirjanduse Keskuse arendusjuht  Anneli Kengsepp nimetab Lastekaitse Liidu algatatud “Hea lasteraamatu” valimist igati  tänuväärseks traditsiooniks, mis annab võimaluse tutvustada laiemalt üht head hulka uuemat lastekirjandust. Kengsepa sõnul puudutab lastekirjandus väga paljusid olulisi teemasid laste igapäevaelust ja seetõttu on „Hea Lasteraamat“ tänulik lugemisvara kindlasti ka igale lapsevanemale. Seekordsesse valikusse jäi 14 lasteraamatut, milles on esindatud nii luule, väikelaste pildiraamatud  kui ka juturaamatud suurematele.
Lastekaitse Liidu juhataja Tõnu Poopuu võrdleb lasteraamatut põhjatu varalaekaga, mida avades ei tea kunagi täpselt sihtpunkti, kuhu lugedes jõuda võib.  Siiski on ta kindel, et raamatut sulgedes on lugeja palju rikkam nii teadmiste kui emotsioonide poolest. Poopuu kinnitab, et “Hea lasteraamat“ kestab läbi aegade, jutustades oma kordumatut lugu erinevatele põlvkondadele üha uuesti ja uuesti.


Hea lasteraamat:
– 
on kaunilt kujundatud
– arendab kujutlusvõimet
– inspireerib
– äratab uudishimu
– näitab kui mitmekülgne on maailm
– pakub lugemisel huvi ja innustab last edasi lugema
– ei sea ealisi piiranguid
– on huvitav nii lapsele kui vanemale

„Hea lasteraamatu“ nominendid 2016
Väiksematele:
Heli Illipe-Sootak „Kiisu aias lehti riisus“
Indrek Koff „Ilusti“
Triinu Laan „Vana katkine kass. Vana katskinõ kass“
Kertu Sillaste „Igaüks teeb isemoodi kunsti“
Leelo Tungal „Lumemees Ludvigi õnn“
Gemma Merino „Krokodill, kellele ei meeldinud ujuda“
Lina Žutaute „Kake Make ja põgenenud kõrvad“
Marianne Dubuc „Lõvi ja lind“
Suurematele:
Kätlin Kaldmaa „Halb tüdruk on jumala hea olla“
Juhani Püttsepp „Mustad linnud“
Reeli Reinaus „Kuidas mu isa endale uue naise sai“
Wimberg „Ahoi!“
Kristina Ohlsson „Klaaslapsed“
Lara Williamson „Poiss, kes seilas tugitoolis üle ookeani“

Fotodel: kokkuvõtteid 2016. aastal Eestis ilmunud algupärastest ja  tõlkeraamatutest tegid lastekirjanduse uurijad Jaanika Palm ja Krista Kumberg. “Hea lasteraamatu” auhind antakse üle lastekirjanik Wimbergile luulekogu “Ahoi!” eest.