HEADUS TEEB ELU HUVITAVAKS

Loone Ots, MTÜ Lastekaitse Liit president

See on armastatud Lotte-lugude juhtlause. Spanjelipiiga ei ole ainult hea ja abivalmis. Ta on ka uudishimulik, tegus ja seiklusaldis. Ta märkab teisi ja on avatud uutele ideedele. Ja tal on huumorimeelt.

Kohtame niisuguseid inimesi iga päev. Kui ei kohta, peaks põhjust otsima iseendast. Ehk ei vaevu me häid inimesi ära tundma? Me ei ela enam lihtliberaalses eduühiskonnas. Pehmed väärtused, mille hulka kuulub ka headus, tõusevad järjest enam esiplaanile. Aegamisi, aga kindlalt.

Abstraktseid mõisteid on raske sisuga täita. Õnn, armastus või headus evivad iga inimese jaoks erinevat tähendust. Seetõttu saab ka küsimus, kuidas neid saavutada või elus hoida, mitu vastust.

Noore õpetajana kohtasin kolleegi, kellest lausa kiirgas headust. Kolmkümmend aastat hiljem pole ta muutunud. Ta suhtub õpilastesse nagu sõpradesse. Ta tuleb küsimata teistele abi pakkuma. Ta armastab naerda ja ajab naerma ka teisi. Ta on väga hea ema ja võrratu vanaema. Tänu oma särale suudab ta kaasata ja eesti keelde ja kultuuri uskuma panna mitte ainult maineka kooli gümnasiste, vaid ka eesti keele õppijaid välismaal.

Küsisin kunagi, kuidas ta suudab selline olla. Nii vankumatult rõõmus ja kompromissitult positiivne. Vastus tuli ruttu.

„Minu isa ja ema armastasid mind nii väga, et ma tunnen suurt soovi olla nende moodi.“

Punkt. Siin ongi headuse valem. Sügav ja tegudes väljenduv armastus laste vastu vormib neist uued armastuseks võimelised inimesed. Head inimesed. Kogu eluks.

Headus, avatus ja valmidus märgata ei eelda doktorikraadi. Kui remont pole raketiteadus, siis headus ammugi mitte. Vaja on vaid sisemist sundi. Kindlasti ka enesekontrolli ja julgust ja ehk mõnikord loobumistki. Ent neid on kerge arendada. Siis, kui tahame.

Väidan, et ühiskond põhineb headusel, mitte riigieelarvel. Ja et headus laste vastu on parim investeering meie tulevikku. Lastekaitse Liidu „Kiusamisest vabaks!“ metoodika on imeline võimalus hoida head esil ja anda lastele võimalus kasvada armastuse sees.

Head aprillikuud!