Türil jagub tegevust lastele!

Erika Teras

Türi Lastekaitse Ühing

Türi Noortekeskuse noortejuht

2017. aasta on laste ja noorte kultuuriaasta, mille jooksul innustatakse lapsi ja noori kultuurist osa saama ning ka ise elamusi looma. Teema-aasta tunnuslause on “Mina ka!”.

14. mail oli rahvusvaheline emadepäev. Idee sai alguse 1907. aastal Ameerikast, 11 lapse emalt Anna Reeves Jarviselt. Emadepäeva lilleks sai nelk – punane kingituseks elavatele emadele, valge – meie hulgast lahkunud emade mälestuseks. Eestis tuntakse emadepäeva alates 1923 aastast, kui emade ja naiste austamise päev.

15. mail on rahvusvaheline perepäev, mille eesmärk on meelde tuletada perekonna kui kõige vanema institutsiooni tähtsust ja väärtust. Eestis tähistatakse seda päeva alates 1994. aastast.

Maailmas pole suuremat armastust kui seda on emaarmastus. Ema olla ei ole alati kerge, kuid see vaev tasub end kuhjaga ära, sest lapses peitub suur jõud. Hinda ja armasta oma ema ning näita seda talle ka välja – see teeb ta väga õnnelikuks.
Hoidkem emasid, isasid ja lapsi, siis on ka kogu pere hoitud!

24.mail toimus Türi Noortekeskuses ning hoovil pereõhtu, kus lastel koos vanematega oli võimalus vaadata väikest kontserti, kaasa lüüa mängudes ja töötubades. Tegevusi aitasid läbi viia Noortekeskuse vabatahtlikud. Osalevate perede vahel loositi välja priipääsmed Türi Elamusparki.

Heitliku ilma tõttu toimusid tegevused nii toas kui õues. Tänan väga kõiki esinejaid: Kati võimlemiskooli väikesi ja suuri võimlejaid, Eglet, kolme Saarse pere venda, Lysandrat ning breigipoisse.
Tänud kuuluvad vabatahtlikele: Kirke ja Katrin (õhupallist figuurid); Sofiko ning ema Eve (näomaalingud) ning kokanduse ringi lastele, kes tikuvõileibu valmistasid.
Eriline tänu kuulub lastevanematele, kes leidsid aega oma lapsega Noortekeskuses aega veeta.
Osalenud perede vahel loosisime priipääsmed Türi Elamusparki. Need said perekond Almiste; Kasela; Rajasaar; Saarse; Tõõtsu; Kaaret; Metsis ja Andresoo.

Tegevust toetas Lastekaitse Liit projekti Mina ka – kaasata ja olla kaasatud raames!

Üle- eestiliseks muuseumiööks, mille tunnuslause oli „ÖÖs on mänge” avati Türi muuseumis näitus „Mäng on väikese inimese töö”, kus on välja pandud mänguasju ja mänge läbi aegade. Need iseloomustavad mitmete põlvkondade kasvamist ja arenemist. Suur osa eksponaate on pärit hobikollektsionäär Tiit Reierilt. Temalt ka suur abi näituse kujundamisel.

Näituse koostamist ja kujundamist toetas Eesti Kultuurkapitali Järgamaa ekspertgrupp.

Näitus jääb avatuks kuni septembrikuuni T- L 10.00- 17.00 Tellida on võimalik ka tundi, kus mängitaksegi vanu mänge nii õues vaibal kui toas.

2. juunil kella jõudis Laste Vabariik Türi tehisjärve äärde. Rekkast avaneval laval toimus etendus lastele, kontsert. Avatud oli palju erinevaid töötube. Toimub tuletõrjeolümpia, kanuuralli ümber saare ja palju muud huvitavat.

Kuna toimub ka Järvamaa noortepäev ning Türi valla noortepäev, siis lisaks on veel palju põnevaid võistlusi ning tegevusi, kus saab osaleda kogu pere.

1. juulil 11.00- 15.00 on Türi muuseumis avatud nukukohvik, kus pakutakse laste lemmikmaiustusi aastatest 1960- 70.

Türi vallas on juba pikaajaline traditsioon tähistada lastekaitsepäeva nädalavahetusel ka noortepäevana, kuhu on oodatud osalema lapsed, noored ja pered.

Laste ja noorte kultuuriaasta tunnuslause “Mina ka!” ning märksõnad iseolemine ja koostegutsemine kõnetavad ka täiskasvanut, kutsudes üles mõtestama ning väärtustama last ja noort nii looja kui ka publikuna.

Elu on põnev, kui oled aktiivne ja lööd kaasa!