Heategevuslik üritus „Lapsed metsa“.

Autor: Anita Aasmäe, Tartu Lastekaitse Ühing

Fotod: Urve fotonurk, Katrin Allas, Kairi Raud

Laupäeval, 22 juulil, toimus juba viiendat korda Tartu Offroad Klubi heategevuslik üritus „Lapsed metsa“ , millest viimased neli korda on üritust läbiviidud koostöös Tartu Lastekaitse Ühinguga. Üritusest osa saama valiti 50 last, kes on pärit suurperest või on hetkel majanduslikes raskustes. Tartu Offroad klubi liikmete, sõprade ja heade toetajatega pandi kokku päev, millest paljud meist võibolla isegi unistada ei oskaks.

Päev lastega algas keskpäeval. Seega said lapsed end pikaks päevaks mõnusasti välja magada. Kui just liiga suurt elevust polnud. Korraldustiim alustas kogunemist juba varem, et kõik mootorrattad, atv-d ja loomulikult off-roadmasinad ritta ajada. Sel korral olid kohal ka Kaitseväe sõidukid. Nuppe, tulesid ja  vilesid sai proovida politsei- ja tuletõrjeautodes. Agaramad said ka ise voolikust vett pritsida. Abipolitseinikud ja vabatahtlikud päästjad rääkisid päästetöödest ning jagasid väikseid meeneid. Lastele õpetati ka esmaabivõtteid. Selleks oli kohale tulnud Punase Risti vabatahtlik, kes huumori abiga laste tähelepanu haaras ja neile sedavõrd olulise info sel moel meelepärasemalt edastas. Lastel oli võimalik osaleda ka loosis.

Kui rahulikumad ja paiksemad tegevused olid läbi saanud, pakuti vahepalaks puuvilju, küpsiseid ja mahla. Seejärel saigi minna autosid uudistama. Lapsed said ise valida, millise autoga nad sõita tahaksid. Valitud autode peale nad lahkelt aidati ja veenduti, et kõik ikka turvaliselt kinnitatud saaks. Seiklus metsas saigi alata! Kui laste käest alguses küsiti, kas nad üldse teavad, mis see Offroad on, siis mõned  neist teadsid, et seda võib nimetada maastikusõiduks. Vaevalt aga oskas enamus neist ette kujutada sellist elamust, mida autos ise sees istudes kogeda sai. Võimsalt mürisevad autod, suured porised mülkad metsas, parajalt raputamist ja mõnusalt adrenaliini. Seda kohati ekstreemset lõbusõitu viisid läbi kogenud juhid, kes lastega kunagi riskima ei hakka ja arvestavad iga lapse soove. Kes kardab, sellega tehakse rahulikum tiir. Kes julgem on, sellega natuke hoogsam. Küll aga ennast proovile koos lastega ei panda, vaid minnakse ikkagi kindla peale välja, et auto jääb püsti ja lapsed terveks. Nii on ka igal aastal olnud- kõik on terved ja õnnelikud.

Sõitude vahele tehti paus lõunasöögiks. Pakuti sooja suppi, pajarooga ja pannkooke. Magustoiduks oli mitmeid erinevaid kooke ja küpsetisi, lisaks jäätist ja kohupiimakreemi. Kõik said valida omale meelepärase ja sellisest magusavalikust oli lastel rõõmu kui palju- vahest ju võib! Sagimist toidutelgis kauaks ei jätkunud, sest lastel oli kiire tagasi autode juurde. Ka autojuhtide enda sõnul lähevad lapsed iga ringiga julgemaks, tahavad veel ja veel. Niimoodi tiirutasid mitukümmend autot päris mitu tundi ja oli tunda, et juhid nautisid ka ise. Mida porisemad autod metsa vahelt välja tulid, seda lõbusam meel tundus olevat. Koos hakkama saamise tunne- seda oskavad lapsed nautida. Offroad’i liikmed hindavad enda sõnul selle ala juures ka enese proovile panemist, võimalust pea mõtetest tühjaks sõita ja kambavaimu, mis klubis on.  Enesekindlus, oskus mõtetele puhkust anda, kuuluvustunne ja sõpruskond on igati vajalikud komponendid hea vaimse tervise aluseks. See oli oluline eeskuju ja taustsõnum lastele pealtnäha vaid meelelahutuslikul üritusel. Klubi eesmärk  ürituse korraldamiseks oli aga selge ja lihtne- teha koos midagi head ja anda sellega ka selge signaal, et esmapilgul karmi ja jõulisena tunduva hobiala taga peituvad tegelikult lihtsad inimesed ja head südamed.

Päev võeti kokku kella viie paiku pärastlõunal. Lastelt korjati kokku helkurvestid, mis neile päeva alguses turvalisuse tagamiseks selga anti. Jagati väikseid kingipakke ning vahetati muljeid. Bussitäis lapsi, kes olid saabudes olnud veidi skeptilised ja kulm kortsus, sest ei teatud ju täpselt, mida oodata, olid õhtuks palju elavamad ja rõõmsamad. Õhkkond oli rõkkav ja silmad särasid. Selliste emotsioonidega  võib päeva korda läinuks arvata. Väsinud, aga õnnelikud olid ka Tartu Offroad’i Klubi ja Tartu Lastekaitse Ühingu liikmed, kes selle päeva toimkonnas olid. Lastega on palju toimetamist ja vastutustunne suur, kuid seda rohkemat rahulolu ja rõõmu kogeti ka korda läinud päeva lõpus.

Kõigil üritusel osalenud lastel on ka võimalus veeta üks tore päev Vudila mängumaal, vabalt valitud ajal kuni hooaja lõpuni.

 VÄGA SUURED TÄNUD Tartu Off-Road Klubilt ja Tartu Lastekaitse Ühingult kõigile,kes aitasid “Lapsed metsa 2017” üritust läbi viia. Järjekordselt sujus asi suurepäraselt, laste tagasiside oli väga positiivne. Suured suured tänud kõigile sponsoritele ja vabatahtlikkele: Eesti Punane Rist Jõgevamaa, Nõo Päästeselts, Abipolitseinikud, Maanteeamet Autosõit OÜ, Kõrgem Sõjakool, Tartu Kaitseliit, As Molineero, Rõngu pagar, Kommipomm, Nõo Lihatööstus, Valio Eesti, As Saku MTÜ ,Tartu Lasterikkad, Süüdimatute Motoriseeritud Gäng, Tartu autoklubi TRF44, Uuem Viis Oü, Amitrans Oü, Mäksträvel Oü, Nr1 aiad.ee, A-telgirent, Malistar Oü Akeron Oü, Nõo vald, Nõo Vallavalitsus, Vudila, Tartu Seikluspark, Rebella. Keegi anonüümne toetaja Nõost,  Kõik kes Te tegite väga maitsvaid kooke ja torte :)  Kõik vabatahtlikud, kes Te toimetasite laua juures ja kes Te küpsetasite pannkooke :) maaomanik, kes aitab igal aastal väga – väga – väga palju :) Kõik vabatahtlikud, kes Te aitasite lastega tegeleda Kõik fotograafid, kes Te tegite väga lahedaid pilte KÕIK VÄIKESTE JA SUURTE AUTODE ning SÕJAVÄEMASINATE JUHID ning ATVdega ja MOOTORATASTEGA SÕIDUTAJAD- kuna Teid oli palju , siis ERILISED TÄNUD TEILE KÕIGILE Erilised tänud Liina Salustele ja tema perele :) Tore on teha head, eriti kui leidub nii palju abivalmeid inimesi :)