Mida kasulikku sombusel suvepäeval oma nutiseadmes ette võtta?

Kerli Valner
Projekti “Targalt internetis” teavitustöö koordinaator


Artiklit soovitame lugeda koos lapsega.

Kui päikseliste suvepäevade vahele tuleb ka sombusemaid, mil õue väga ei kipu, siis võiks tubastes tingimustes leida endale kasulikku tegevust. Näiteks meisterdada, mängida koos lauamänge või võtta nutiseadmetes ette midagi kasulikku. Kui aega on veidi rohkem, siis võiks ära teha need asjad, mis muidu on ajapuuduse tõttu võib-olla edasi lükatud.

Vaheta ära oma paroolid

Kindlasti oled kuulnud, et aeg-ajalt tasuks oma paroole vahetada. Nüüd ongi hea võimalus sellega tegelda. Kuid milline on üks tõesti hea uus parool? Vali midagi sellist, mis sulle lihtsalt meelde jääb, aga teistel oleks raske ära arvata. Selles võiks olla suuri ja väikseid tähti, numbreid ja sümboleid. Kui võtta näiteks sõnapaar sombune suvepäev, siis saaks sellest teha parooli „S0mbun3Suv3pä3V!“. Aga ära täpselt seda näidet kasuta, muidu teavad su parooli kõik.

Kustuta mittevajalikud kontod ja rakendused

Võib-olla avastad mõne konto parooli muutes, et sa pole seda enam väga ammu kasutanud. Näiteks mõni mäng, mis enam ei tundu põnev või sotsiaalmeediakeskkond, kus sa enam ei käi. Sellisel juhul võiks oma konto seal keskkonnas ära kustutada. Nutiseadmes on meil ka mitmesuguseid äppe ehk rakendusi. Ehk on nendegi seas selliseid, mida sa pole väga ammu kasutanud ja vaevalt seda ka enam teed? Kui nad oma nutiseadmest eemaldad, jäävad alles vaid niisugused, mida tõesti kasutad ning sul on rohkem ruumi ka uuteks rakendusteks.

Korrasta oma pildid ja videod

Meie nutiseadmetesse kipub kogunema päris palju pilte ja videoid. On ju nutitelefon alati kaasas, pildistamine ja filmimine imelihtne, ja varsti võibki seal leiduda sadu või lausa tuhandeid pilte. Kuid kas neid kõiki ka vaja on? Arvatavasti mitte. Kustutades mittevajalikud, vabastame oma nutiseadmes ruumi ning vähendame digiprügi. Selline sorteerimine võib olla ka lõbus, sest kindlasti meenuvad ülevaatamisel paljud toredad hetked, mil need said pildile püütud. Aga ära unusta vahepeal ka pause teha.

Eemalda sotsiaalmeediarakendustes mittevajalikud postitused

Kui kasutad sotsiaalmeediaplatvorme, siis arvatavasti oled teinud ka erinevaid postitusi, milledest mõned tunduvad nüüdseks ebavajalikud. Aeg-ajalt tasub oma sealne ajalugu üle vaadata, vananenud postitused ning pildid-videod kustutada ja profiililt eemaldada. Nii tehes omad enamat kontrolli selle üle, millist infot teised sinust leiavad ning vähendad ka digiprügi. Vaata üle ka oma sotsiaalmeedia kontaktid ning privaatsussätted ning otsusta, kes millist infot sinu kohta näeb.

Tutvu kasulike rakenduste ja mängudega

Nüüd võiksid uute kasulike teadmiste saamiseks proovida mõnda harivat mängu. Üheks selliseks on näiteks Spoofy. Spoofy mäng õpetab ära tundma internetiohtusid, turvalist veebikäitumist ja muid nutiseadmetega seotud teemasid. Miks mitte proovida ka liikumisega seotud mänge, sest oluline on oma tervise eest hoolitseda. Näiteks saad mõõta oma samme, jalutades kaardile mõne huvitava kujundi või mustri.  

Tee pause ja ära end nutiseadmesse unusta

Äkki on vihm juba järele jäänud ning võiksid minna õue sõpradega kokku saama, ujuma, matkama või tegema midagi muud sinu jaoks huvitavat? Oluline on ennast nutiseadmesse mitte unustada, vaid teha pause ning miks mitte veeta ka täiesti nutivabasid päevi.

Rohkem kasulikke soovitusi leiad ka veebilehelt noor.targaltinternetis.ee.