Lastekaitse Liidu aastakonverents 2016

 

avapilt2016. aastal möödub 25 aastat Eesti ühinemisest ÜRO lapse õiguste konventsiooniga. Selle tähistamiseks korraldas MTÜ Lastekaitse Liit konverentsi „Kuidas elad, Eestimaa laps? Eile, täna, homme“ 22. novembril Tallinna Lauluväljaku klaassaalis.
Konverentsil arutleti, kuivõrd on lapse õigused Eestis tagatud – millised on olnud edusammud ja mille poole tuleks veel püüelda.

loone-otsMTÜ Lastekaitse Liit president dr Loone Ots esitas ülevaate lapse õiguste arengust Eestis. Link dr Loone Otsa ettekandele. ÜRO lapse õiguste konventsioon oli üks esimesi rahvusvahelisi leppeid, millega vastne iseseisev Eesti Vabariik ühines. Loone Ots selgitas Postimehes avaldatud arvamusartiklis, miks on lapse õiguste kaitsmine oluline ja vastab ka sageli esitatavale küsimusele lapse kohustuste kohta. Lapse kohustustest kõneles ta ka samal õhtul ka Tallinna TV stuudiointervjuus: 
Postimees võttis konverentsil kajastatu kokku, leides et hariduse ja võrdsuse valdkonnas on Eestil veel arenemisruumi. 
Lastekaitse Liidu juhataja Tõnu Poopuu kinnitas, et konventsiooniga ühinedes on riik võtnud endale kohustuse tagada lastele rahvusvahelises leppes nimetatud õigused. 
maria-herzcogKonverentsi peaesinejana astus üles  Eurochildi endine president ja ÜRO lapse õiguste komitee liige dr Maria Herczog.  Kuigi ajaleht Pealinn märgib tema ettekande põhjal, et Eesti lapsi ohustavad peretülid, koolist väljalangemine ja HIV, on üldjoontes Eesti laste olukord võrreldav laste olukorraga Põhjamaades. Link dr Maria Herczogi ettekandele. Dr Maria Herczogiga arutas Eesti laste olukorda pikemalt Postimehe ajakirjanik Tiina Kaukvere. Maria Herzcog tõdes, et Eestis on laste võimalustel suured piirkondlikud erinevused ja nentis, et lapsevanemate teadlikkuse tõstmine muudaks laste olukorra veelgi paremaks. 

ulle-madiseÕiguskantsler ja lasteombudsman dr Ülle Madise keskendus laste võrdsetele võimalustele hariduses. Eesti laste õppekoormus on paljuski liiga suur. Ülle Madise esinemisest tegi kokkuvõtte TV3. 

 

Tartu Ülikooli sotsiaalpoliitika dotsent dr Dagmar Kutsar rääkis Lapse heaolust ja kaitsest kahe diskursuse kaudu laste õigustele lähenemisel Link Dagmar Kutsari ettekandele. . Ta nentis, et koolimeeldivus kahaneb nelja esimese kooliaastaga neljakordselt ning enim kannatavad tüdrukud, kelle ootused seoses kooliga on kõrgemad. Seda kajastas ka ajaleht Pealinn oma artiklis. 

paneelKaks paneeldiskussiooni jätkasid arutelu. Endine õiguskantsler vandeadvokaat Allar Jõks tõi välja oma kogemuse, kus lapsel oli ka elukohajärgses koolis huvitav õppida. Jõks tunnistas, et hiljem eliitkooli siirdunud laps kurtis igapäevases koolitöös liigset pinget. Ajaleht Pealinn kajastas pikemalt paneeldiskussiooonis kõneldut. 

ok-koomiksikonkursi-voitjadKonverentsil avaldati koomiksikonkursi „Võrdsete võimaluste Eest(i)“ tulemused.

Et Eestis nagu mujalgi Euroopas on laste kasutuses palju nutiseadmeid, avaldati konverentsil ka projekti Targalt internetis küsitluse esialgseid tulemusi Link Kerli Valneri ettekandele.

Konverentsil tunnustasi ka Lastekaitse Liidu korraldatud koomiksikonkursi võitjaid. Euroopa Parlamendi saadiku Kaja Kallase kutsel sõidavad Brüsselisse  Kätri Laak (Rapla Vesiroosi Gümnaasium), Marie-Johanna Kippar (Tapa Gümnaasium) ja Lisett Heero (Tallinna Inglise Kolledž). Võitjate joonistatud koomikseid vaata käesoleva ajakirja leheküljelt

Konverentsi aitasid ette valmistada Lastekaitse Liidu Noortekogu noored, kelle ettekanded samuti konverentsil kõlasid. 

mia-marta-ruusLink Lastekaitse Liidu Noortekogu liikme Mia Marta Ruusi ettekandele.

(

 

 

 

robert-parnpuuLastekaitse Liidu Noortekogu noored osalesid konverentsil nii korraldajate, esinejate kui ka panelistidena. Noored kõnelesid ka mitmetes konverentsi kajastanud intervjuudes meediakanalitele. 
Vaata ja kommenteeri ka fotomeenutust konverentsist. Link fotoalbumile.

Kogu konverentsi otseülekanne on järelvaadatav Postimehe portaalis. Link ülekandele.

gertha-teidla-kunitsonKonverentsi korraldaja, MTÜ Lastekaitse Liit võrgustikutöö koordinaator Gertha Teidla-Kunitsõn ja MTÜ Lastekaitse Liit projektijuht Kiira Gornicheff konverentsi viimastele detailidele lihvi andmas.