Postita targalt – meemide kunst

 

Autor: Maarja Punak, veebikonstaabel
Pole olemas noort, kes ei oleks näinud mõnda meemi *. Nende loomine on omaette kunst. Näiteks Grumpy Cat meemid on selle loojale toonud miljoneid eurosid tulu. Meeme leidub palju erinevaid liike, ühe internetilehe andmeil on neid, mida kasutatakse korduvalt 2254 tükki ning see arv vaid suureneb. Kuid mõni neist pälvib paraku ka negatiivset tähelepanu ning võib rikkuda seadust. Toon näiteid politseisse jõudnud meemidest.

  1. Solvavad isikustatud meemid. Kui pildina kasutatakse kellegi teise pilti ilma tema loata ning lisatakse juurde halvustav sõnum, siis see rikub selle inimese õigusi ka juhul, kui see on mõeldud naljana. Inimesel on õigus pöörduda kohtusse.
  2. Ähvardavad meemid. On olnud näiteid meemidest, milles viidatakse konkreetsele inimesele ning lisatakse juurde vihjed eseme kohta, millega talle haiget kavatsetakse teha. Kui ta tunneb ohtu oma elule ja tervisele, saab ta teha süüteoteate politseisse.
  3. Süütegudele õhutavad meemid. Enamlevinud näide on „Send nudes“ põhised meemid. Kui sellest üleskutsest haarab kinni anna 14aastane ja saadabki endast alastipildi, siis ta rikub ise seadust seda pilti tehes ja jagades ning samuti panevad süüteo toime need, kes seda pilti omavad. Antud asju menetleb politsei.
  4. Piiripealsed meemid. Eelmise aasta kõige sobimatuks naljaks sai postitus, mis sisaldas helilõiku ja mis edastati Kurtide Liidule. Antud juhul oleks liit saanud pöörduda kohtusse.

Meemidel on oma võlu, kuid pigem soovitan kasutada tüüpmeemisid, ehk siis neid, mille korral pilt on juba olemas ja samuti teema, mida see väljendab (imestust, viha jne). Kui soovite originaalsust, sobivad ka Eesti kullavaramu filmid ja multikategelased. Kindlasti tuleb vältida konkreetse isiku pildi kasutamist, kui ta ise selleks pole luba andnud, ning nimede mainimist. Sel juhul Te ei riku seadust ning loote meemi, mis võib olla pikaealisem, laia levikuga ning mine tea, ehk kunagi isegi tulutoov.
* Meem on idee, tava, kujund vms infokogum, mis inimkultuuri keskkonnas valdavalt imiteerimise teel levib, paljuneb ja muteerub. Meemideks võivad olla mõtted, ideed, teooriad, harjumused, laulud, tantsud jms. Allikas: https://et.wikipedia.org/wiki/Meem