Juhtkiri: Laps, nartsissid ja raamatud

Autor: Loone Ots
MTÜ Lastekaitse Liit president
„Kellel on kaks leiba, müügu üks ära ja ostku nartsisse. Leib on ihu toit, nartsiss aga hinge toit,“ ütleb araabia vanasõna. MTÜ Lastekaitse Liit on aastakümneid võidelnud lapse õiguste ja heaolu eest. Tavamõtlemises mahuvad need mõisted eeskätt ütlusse „kõht täis ja riie seljas“. Ent elu on avaram. Esmavajadused rahuldatud, peaks nõudma rohkemat, unustamata, et kehas elab ka hing.
Laste tervise nimel propageerime kasulikku toitumist. Senisest rohkem peaksime pakkuma ka vaimutoitu. Igal aastal ilmub Eestis muljetavaldav kogus väärt lastekirjandust. Ainuüksi eesti kirjanike üllitisi on kümneid. Ometi loeb meie aja laps ikka moodsamas keskkonnas kui seda on trükitähtedega kaetud paber. Iseenesest on ainult hea, et ta huvitub teadmistest ja oskab neid leida isegi võõras keeles koostatud saitidelt. Puudu jääb emotsioonist. Kui head juturaamatud kujundavad lapse eetilist meelt ja istutasid temasse õigeid väärtusi, jäävad tunde- ja väärtuskasvatus interneti aimetekstidest välja. Paraku on harjumus raamatut lugeda taandumas, kuigi netielu ei pea välistama raamatuid ja vastupidi. Õppekavadesse hoolikalt valitud head lastekirjandust näeb noor lugeja pigem kui kohustuslikku kirjandust. Ja ütleb ausalt: „Oli küll hea raamat. Aga ega ma omast vabast ajast järgmist lugema ei hakka.“
Oskus moodustada tähemärkidest sõnu ja anda neile tähendus, siduda sõnad kokku, leida neist sõnum ja selle üle mõelda on hindamatu. Ajutreeninguna on see tohutult arendavam kui vaadata liikuvaid pilte, mille keegi teine on koostanud enda arusaama järgi. Võime kujutleda ühtede ja samade märkide põhjal vaimusilmas sootuks erinevaid asju hoiab elus meie ainukordsuse. Seepärast on lugemine parim viis last arendada.
Kui vanemail vähegi võimalik, saab laps minna trenni, et edendada kehalisi võimeid. Vanemad võtavad trenni valikust innukalt osa, arutavad lapsega, käivad proovitreeningutes. Samal kombel võiks pere hakata maast-madalast suunama last kui raamatuinimest, soovitada, selgitada ja hiljem ka loetut arutada. MTÜ Lastekaitse Liit panustab lugeva lapse heaks, andes koos Eesti Lastekirjanduse Teabekeskusega välja hea lasteraamatu märki. Köitvaid ja sisukaid tekste on ju nii palju, et valik nõuab tuge.
Ma kõik saame aidata, et igas lapses tekiks lugemise isu ja et see isu aina kasvaks. Emakeelekuul on rõõm näha lugevat last topelt suur. Ablas lugeja kasvab tasapisi kõrge loovuse, hea seoste leidmise oskuse ja sooja südamega inimeseks.
Päikesepoolsetel peenardel on ka nartsissid oma ninad välja pistnud. Kui tore!

foto: www.meiekaopesa.ee