KüberNaaskel kutsub noori küberkaitse talente võistlema!

Birgy Lorenz, Tallinna Tehnikaülikool, küberkriminalistika ja küberjulgeoleku keskus

Alates 2015. aastast on Eestis korraldatud Küberolümpia võistlust, mille eesmärgiks on leida üles andekad 14–30-aastased noored, kes tunnevad rõõmu turvanõrkuste avastamisest. Osalejate arv on aastast aastasse kasvanud ning jaanuaris kuulutati välja uue brändinimega võistlus CyberSpike ehk KüberNaaskel.

2018. aastal oodatakse võistlema kuni 270 osalejat üle Eesti (sh residendid) vanuses 14–30 aastat. Kirja saab ennast panna veebilehel www.cyberspike.ee kuni 11. veebruarini, veebipõhine eelvoor on 6.–8. märtsil ning põhivoor 12.juunil. Seekord on jõuvõtmise teemaks jäätisevabriku kaitsmine, mida ohustab ülekäte läinud tehisintellekt. Võistlust korraldab Tallinna Tehnikaülikool ja selle läbiviimist toetab Eesti Kaitseministeerium.

Võistlemine välismaal

Juba kaks aastat on Eesti noortel küberkaitsjatel olnud võimalus osaleda rahvusvahelisel võistlusel European Cyber Security Challenge, mis liigub riigist riiki. 2017. aastal toimus see Hispaanias Malagas, sel aastal aga viiakse see läbi Inglismaal Londonis. Kui mullu osales 15 riiki (Austria, Küpros, Tšehhi, Taani, Eesti, Saksamaa, Kreeka, Iirimaa, Itaalia, Liechtenstein, Norra, Rumeenia, Hispaania, Šveits ja Inglismaa), siis nüüd võtab sellest osa juba 20 maad. Eesti esindusmeeskond nimega „Team Estonia“ saavutas mullu auhinnalise 6. koha: kaptenid Kristjan Leotoots ja Artur Luik; meeskonnaliikmed: Heino Sass Hallik, Gregor Eesmaa, Tauri Toel, Taavi Eomäe, Kert Ojasoo, Jürgen Laks, Markkus Olaf Millend ja Tanel Peep; treener Triin Muulmann.

„Läksime loomulikult võitma! Meeskond oli hea ja tuli toime ülesannetega, mis olid tehnilised ja vajasid pidevalt ümbermõtlemist,“ ütles treener Muulmann. „Jäime rahulikuks ja olime paindlikud. Katsumuseks olid tehnilised viperused võistlusel, mis takistasid tegutsemast nii, nagu algselt planeeritud. Meid aitas kiire asjade ümberkorraldamine: aitasime üksteist ja suhtlesime omavahel pidevalt,“ ütleb meeskond nagu ühest suust.

Rahvusvahelisel võistlusel osalemine on osa Küberolümpia projektist, millega toetatakse küberkaitse teavitustööd ja noorte talentide leidmist. Küberolümpia idee autor, ellukutsuja ja suurtoetaja on Kaitseministeerium. Peaauhinda, milleks on sõit võistlusele European Cyber Security Challenge 2017, toetas aga Eesti Interneti SA.

Tüdrukud küberisse

Juba aastaid on maailmas otsitud viise, kuidas tuua infotehnoloogia valdkonda enam tüdrukuid. Praegu on IT-ettevõtetes ja erialadel umbes 80% mehi ja 20% naisi. Selleks et tutvustada tüdrukutele digi- ja kübervaldkonda, on korraldatud mitmeid toredaid ettevõtmisi:

· DigiGirls ja TechSisters, kelle missioon on tutvustada selles valdkonnas tegutsevaid ettevõtteid ja inimesi ning viia koostöös IT-firmadega läbi töötubasid.

· Tallinna Tehnikaülikooli küberkaitse magistrandid korraldasid 2017.aasta novembris konverentsi „Women in CyberSecurity“, mis tõi kohale üle 60 rahvusvahelise huvilise.

· Küberolümpia programmi raames toimus 19. jaanuaril töötuba 14–24-aastastele tütarlastele ja neiudele, kus tutvustati õppimisvõimalusi IT valdkonnas, arutati digitaalse ohutuse juhtumeid ning tehti mõned keerulisemad praktilised harjutused. Töötoas osales 46 tüdrukut koos juhendajatega. Suur rõõm oli see, et registreerimise algusest möödus vaid 30 tundi, kui kohad olid juba täis – see näitab, et tegelikult on tütarlaste huvi on suur, kuid nad ei taha tulla poistega konkureerima või ei tunne, et see valdkond võiks olla üks nende karjäärivalikutest.