Positiivsest vanemlusest, isadest ja isadusest, nähtavast ja nähtamatust

Varje Ojala. Foto: VPK

Varje Ojala
Lastekaitse Liidu juhataja

„Omaenese isale mõeldes pean isadust niisuguseks nähtamatuks sidemeks, kus ollakse oma lapsele eeskujuks seda ehk ise märkamatagi.”

See on üks paljudest variantidest, kuidas vastasid küsimusele “Mis teeb isast isa?” seekordse Märka Last veebikirja peategelased ehk isad ise.

Lastekaitse Liit pöörab käesoleval aastal kõrgendatud tähelepanu positiivse vanemluse, sealhulgas isaduse toetamisele. Kui sageli mõtled Sina sellele, kuidas ning mil määral on Sinu isa oma kohal- või eemalolekuga kujundanud Sinu isiksust ning seeläbi Sinu elu lugu?

Nagu iga muu teema puhul, on ka siin rohkelt erinevaid käsitlusi ja lähenemisnurki. Ühtset tõde ja edu valemeid võime ju otsida ning kokku laduda, ajal, kui tegelikkuses on igaühe suhe isade ja isadusega justkui personaalne pusle, mida laotakse tükkhaaval kokku terve elu jooksul.

Kuidas tasakaalustada vanemate rolle?

Seekordsest numbrist leiate uudised uute jõustuvate isapuhkuse tingimuste kohta ning terve loetelu, miks isapuhkus hea on. Lisaks saame teada, kas tõesti peab paika see, et võrreldes lastetute meestega võib isade kohta öelda, et nad on targemad, edukamad, teenivad rohkem, on tervemad ja elavad kauem?

Ühtlasi anname ülevaate Tervise Arengu Instituudi (TAI) vanemlusprogrammist „Imelised aastad“. Nimelt näitavad sealsed tulemused, kuidas koolituse lõpetanud vanemate rahulolu ja vanemlik kompetentsus kasvab ning laste tähelepanu, keskendumine, toimetulek emotsioonidega ning suhtlemine eakaaslastega paraneb.

Samal ajal pole mingi saladus see, et lapse eest saab ja jaksab hoolt kanda vanem, kelle enda “tass on täis”. Just siin tuleb appi Tark Vanem nõuannetega, kuidas ka ennast mitte ära unustada. Ühtlasi anname ülevaate MTÜ VAITER poolt Eestisse toodud programmist „Hoolivad isad: turvalisem elu lastele“.

Mis siis, kui…?

Öeldakse, et meil on oma plaan, ent elul on sageli meiega sootuks teised plaanid. Nii leiavad lapsevanemad end teinekord olukorrast, kus ühine teekond läheb mingil hetkel kahes erinevas suunas. Ometi jääb lapse või laste näol endiselt alles ka see ühisosa. Kuidas tulla toime olukorras, kus ollakse eksabikaasad, ent mitte eksvanemad? Selles valguses anname ülevaate riiklikust perelepitussüsteemist ning aastast 2019 kasutusel olevast meetodist nimega “Pere Lahendusring”. 

„Isast teevad isa tema lapsed. Eelkõige aga tema enda soov tõesti isaks olla ja anda neile parim, mis tal endal olemas on.“

Sellest ja veel paljust muust meie seekordne veebikiri räägibki.
     
Head lugemist ning lapsevanemaks olemise üle mõtisklemist meile kõigile!

 


Tegemist on Lastekaitse Liidu “Märka Last” maikuu veebiajakirja eessõnaga.
Seekordne number on vanemluse ja isaks olemise teemaline.

Päisfoto: pxhere.com