Heljo Pikhof: lastetoetuse „reform“ toob paljudesse peredesse pettumuse

Sotsiaaldemokraat Heljo Pikhofi väitel toovad riigikogus kinnitatud peretoetuse seaduse muudatused paljudesse peredesse uuel aastal meelehärmi, sest reformiks ristitu külmutab enamike laste toetused tänasele tasemele.

„Kõige kehvemates oludes perede lastele lubatakse tulevast suvest ligi kümne euro suurust sotsiaalabi. Kahjuks jäävad isegi paljud toimetulekutoetust saavate perede lapsed sellest kümnest eurost ilma,“ märkis Pikhof. „Toimetulekutoetuse arvestamisel võetakse pere sissetulekutest maha kulud, mis lähevad elamispinnale, elektrile ja üürile. Aga näiteks toimetulekutoetust saav üksikema lastega, kelle sissetulek on natuke üle miinimumpalga, ei pruugi vajaduspõhist peretoetust saada.“ Samuti võib uus kord tuua kaasa vajaduse kirjutada kodunt välja vanaema, kelle pension või palk ajab ühele aadressile registreeritud inimeste vaesusemäära „lõhki,“ selgitas Pikhof.

Tema sõnul peavad raskustes pered käima iga kolme kuu tagant lisatoetust taotlemas ja oma viletsust tõestamas. „Sotsiaaldemokraatide küsimus on: kas on kaalutud, mida perede sildistamine ja marginaliseerimine suhteliselt väikese summa pärast kaasa toob?,“ lausus Pikhof. „Kui palju läheb omavalitsustele maksma taotluste läbivaatamine ja andmete kontrollimine? Milliseid lisaressursse nõuab see peredelt endilt? Ja kes hoolitseb selle eest, et nende perede lapsed, kus vanematel endil on raskusi argiasjades, raha ikkagi kätte saaksid?,“ osutas ta seaduse rakendamise probleemidele ja keerukusele.
Sotsiaaldemokraatide poolt nii peretoetuste seadusele kui riigieelarvele esitatud muudatusettepanekud oleksid pakkunud majandusraskustes perede lastele märksa sisulisemat tuge. Kahjuks ei leidnud toetust ettepanek jätta eranditult kõik lapsetoetused toimetulekutoetuse arvestamisel vanemate sissetuleku hulgast välja, mis oleks reaalselt aidanud tuhandeid peresid.
Ka on nad teinud korduvalt lapsetoetuse kolmekordistamise ettepaneku. „Üle 90 protsendi kõigist lastest sirgub meil täna ühe- ja kahelapselistes peredes. Murettekitav on viimaste aasta trend, et perre jäävad sündimata isegi esimesed lapsed. Kui perre ei sünni esimesi lapsi, ei sünni ka teisi ja kaob vajadus maksta välja kolmandate ning järgmiste laste toetus. Nii hääbub rahvas,“ lausus Pikhof.

Be First to Comment

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga