Juhtkiri: LAPSE ÕIGUSED ÕITSEVAD TALVEKUUL

Loone Ots, MTÜ Lastekaitse Liit presidentesikaas1

November oli vanarahva jaoks talvekuu. Härmas hingedeaeg, kus teise ilma külalised lapsi ja lapselapsi väisasid. Küllalt kõhedad päevad nii keha kui vaimu jaoks.
Tegelikult nägid esivanemad asja teisiti. Pered olid ühtsed, polnud tähtis, kes juhtus olema elus, kes ei. Saun sai köetud ja toit lauale kantud, et toonelast tulijad end vanas kodus hästi tunneks. Ja kingiks lahkuse eest majaõnne. Sest õnne pole iial ülearu.
„Meie väärtused on õnneliku lapse silmades,“ kuulutab MTÜ Lastekaitse Liit tunnuslause. Lastekaitsjatele on november mitte niivõrd talve- või hinge-, vaid eeskätt lapse õiguste kuu, nagu seda tähistab kogu maailm. ÜRO lapse õiguste konventsiooniga ühinenud riikides on laps õnnelikum kui mujal. Iseseisvaks saanud Eesti kirjutas selle tähtsamast tähtsa dokumendi alla otsekohe, 20. novembril 1991, ajal, mil riigikogu polnud veel valitud ja Eesti põhiseadus oli alles koostamisel. Sest lapse heaolu on ühtlasi riigi tuleviku nurgakivi.
Möödas on kakskümmend viis aastat. Lastekaitse Liit tähistab konventsiooni Eesti hõbejuubelit aastakonverentsiga „Kuidas elad, Eestimaa laps?“. Alapealkiri 2016 kõlab: „Eile, täna, homme“. Uurime, kuidas lapse õigused on arenenud nii Eestis kui ka Euroopas ja maailmas ülepea. Mõtleme, mille eest võime end kiita ja mis peaks meie kätest veelgi hoogu juurde saama.
Eile – see on nende laste lugu, kes praegu juba ise vanemaeas. Aga see on ka lugu inimlikest väärtustest, mida oleme andnud edasi põlvest põlve. Neid väärtusi sõnastab konventsioon, aga teoks tegema peame need meie ise, siin ja täna. Ainult siis saab tulla õnnelik homme, kus hinged on soojad ka talvekuul. Ainult siis on meil Eesti, kuhu tasub sünnitada ja maksab sündida.
Reibast ja tegusat meelt lapse õiguste õiekuuks!