Lastehommikud Prisma Peremarketis

Autor: Ewa-Kaisa Plakk
Prisma Peremarket

Prisma lastekassad ja tasuta puuvili kauplust väisavale lapsele on tänaseks juba paljudele peredele teada.  Prisma Peremarket soovib olla lapse- ja peresõbralik kauplus ning panustame tasa ja targu seatud eesmärgi üha paremaks täitmiseks. Otsime ideid ja võtame eeskuju, kuidas ja mida on mujal maailmas tehtud. Kui suurte rahaliste võimaluste korral saaks ilmselt ka kuu ja tähed maale tuua, siis selliseid võimalusi meil kahjuks ei ole.

Küll aga oli aga vaba ruum Annelinna Prismas, mille otsustasime laste heaolu jaoks ära kasutada. Sisustasime selle lastepäraseks – kleepisime seinu sooviga muuta need ühtaegu ilusaks ja samas ka ägedaks ning ühel päeval oligi ta valmis kasutamiseks. Soovisime selle ruumi kasutust planeerida nii laste kui ka lastevanemate jaoks hariva eesmärgiga ürituste tarbeks ning mitte piiritleda laste vanust ja viia neid läbi ka vähese osalejate arvuga. Seega on kõik lapsed ja lapsemeelsed alati meie üritustele oodatud. Leidsime Tartust usaldusväärsed koostööpartnerid lastehommikute korraldamiseks ja alustasime ürituste korraldamisega. Kõik meie üritused on tasuta ja lisaks jaotame neil ka õhupalle ja helkureid. Vahva on tõdeda, et paljud pered on meile juba tuttavad ja teame nende töid-tegemisi.
Lastehommikud toimuvad Annelinna Prismas igal teisel kuul, laupäeviti kell 10-12. See kaks tundi on lastele piisav aeg aktiivseks tegutsemiseks. Tänaseks oleme korraldanud liiklus- ja tervisehommiku, rääkinud kadri- ja mardipäeva kommetest ning vaadanud jõuluetendust. Alati oleme kaasanud ka konkreetse teema esindaja. Näiteks liiklushommikul esines lastele Tartu linna noorsoopolitseinik. Kustutasime tuled ja näitasime valgusvihuga, kuidas aitab helkur liiklejat pimedal ajal. Ka mängisime mänge, mis aitasid lastel mõista kui raske on jooksu pealt seisma jääda, rääkimata auto pidurdusteekonnast.
Selle aasta veebruaris ei pühendunud me kommertslikele punastele südametele, vaid hoolimisele ja hoidmisele. Rääkisime sellest, kuidas nii suured kui väikesed saavad olla paremad sõbrad. Jõudsime üheskoos järeldusele, et sõprus ei tohiks teha haiget ja arutlesime hea sõbra olemusest. Üritusse oli kaasatud MTÜ Lastekaitse Liit programmi „Kiusamisest vabaks!“ sümbol Sõber Karu. Lastehommiku avasid Lastekaitse Liidu esindajad Marie Tammsaar ja Viive Rull.
Kõik me saame olla täna paremad kui eile ja võrrelda ennast oma varasema minaga. Õigel teel püsimiseks kirjutasid lapsed värvilistele paberitele seinale kleepimiseks mõned iseloomuomadused. Laste meelest on hea sõber: sõbralik, issi, emme, karu, rõõmus, lahke, Paula, sõbralik, armastus, usaldus, rikas, joonistab hästi, kuulav, hea, abivalmis ja armas ja nagu mina! 

Olete oodatud Tartusse, Annelinna Prismasse!