Kiusamisest vabaks! metoodika Saue lasteaias Midrimaa

Autor: Helgi Vaher

Saue lasteaed Midrimaa õppealajuhataja

Meie lasteaed ühines programmiga „Kiusamisest vaba lasteaed ja kool“ 2010. aastal. Esimestel ühinemisjärgsetel aastatel kasutati mitmetes rühmades vaid „Kiusamisest vabaks!“ metoodika üksikuid osi, näiteks situatsioonikaarte. Alates 2015. aastast kasutame metoodikat lasteaias väga sihikindlalt – Lastekaitse Liidu poolt pakutava koolituse on läbinud nelja rühma meeskonnad.

Tänaseks omandavad selle metoodika abil oskusi heade suhete loomiseks ja kiusamisolukorras toimetulekuks lapsed meie lasteaia seitsmes rühmas. Oleme saatnud kooli esimese rühma lapsi, kes on selle metoodika järgi keerulistes olukordades käitumiseks oskusi omandanud.  Hea on tõdeda, et kolme rühma õpetajad alustasid metoodika kasutamist oma majas kolleegidelt õppides.

Juba selle aasta kevadel tärkas meie lasteaia õpetajates idee kutsuda külla metoodika maskott. Mõeldud-tehtud! Sõber Karu külastas Saue lasteaeda Midrimaa rühmasid, kus seda metoodikat juba kasutatakse või kohe kasutusele võetakse, 3.-4. oktoobrini. Ühtlasi tähistasime samal nädalal meie lasteaia 55. sünnipäeva.

Rühmameeskonnad koos lastega kogesid hästi suure, sõbraliku, pehme ja sooja Sõber Karuga kohtudes ühiselt nii üllatust kui rõõmu. Kahe rühma lastele tõi suur karumaskott kaasa metoodika rakendamisel kasutatavad väikesed lillad Sõber Karud, et lapsed saaksid hakata üheskoos õppima, kuidas oma kaaslasi hoida ja nendega üheskoos hästi hakkama saada.

Peale karuga kohtumist said lapsed joonistada talle tänukaarte ja raamatuid. Emotsioonidest tulvil päev koos Sõber Karuga jääb lastele kindlasti kauaks meelde. On väga tänuväärne, et Lastekaitse Liit pakub lastele võimalust maskotiga kohtuda.