Lastekaitsepäeva tähistamisest kõikjal Eestis

Lastekaitsepäeval, 1 juunil, korraldas Lastekaitse Liit ühes partneritega Kadriorus presidendi roosiaias tunnustusauhinna „Lastega ja lastele“ üleandmist.  Tunnustusauhind anti välja juba viiendat korda  ning käesoleval aastal valis žürii laureaadid enam kui 150 auhinnale esitatud kandidaadi hulgast. Rõõm on näha, et meie hulgas elab ja tegutseb väga palju inimesi, kes teevad laste ja noorte heaks rohkem, kui neilt oodatakse või nõutakse. .

„Lapse suur tegu“ auhinna pälvisid kuus last ühendusest RePla: Sascya Assak, Nilgün Bahsi, Kristina Pazekova, Johanna Heinsoo, Getterli Aavik ja Kerttu Filippov. Ühendus RePla on oma südameasjaks võtnud jäätmete sorteerimise ja taaskasutamise propageerimise.

„Muutuste looja“  auhinna ning laste- ja noortežürii tunnustuse pälvis Kohila Lasteaia Sipsik kokk Mari Laas, kes lisaks põhitööle peab oluliseks ka suhtlust lastega. Mari mängib lastega ja jälgib nende söömisharjumusi ning lapsed teevad Mari juhendamisel ka ise süüa. Tema eestvedamisel toimuvad lasteaias õuepäevad, mil lapsed söövad ja mängivad õues ning  teevad õues isegi lõunauinaku.

Elutööpreemia laureaat Aime-Laine Kahk alustas tööd õpetaja ja laste näiteringi juhendajana vaid 18-aastase neiuna 1954. aastal Udernas. Õpetajaameti jättis ta 46 aastat tööaasta järel algklassiõpetajana, kuid teatritegijana tegutseb ta praegugi. 

Eripreemia pälvis Maarjamaa Hariduskolleegiumi Valgejõe õppekeskuse meditsiiniõde Jelena Karpova, kes on töötanud selles koolis veerand sajandit.  Kuigi kasvatustöö kooliõe tööülesannete hulka ei kuulu, suudab just Jelena oma soojuse, empaatia ja mõistmisega luua kontakti ka kõige keerulisemates olukordades lastega ning on võitnud nende usalduse.

Viiendat korda toimunud tänuüritusel „Lastega ja lastele“  andsid laureaatidele tunnustusauhinnad üle Vabariigi President Kersti Kaljulaid, õiguskantsler Ülle Madise ning sotsiaalkaitseminister Kaia Iva.

Tunnustusauhinda „Lastega ja lastele“ annavad välja kaheksa laste heaolu väärtustavat organisatsiooni ja asutust: MTÜ Lastekaitse Liit, MTÜ Eesti Asenduskodu Töötajate Liit, MTÜ Eesti Lasterikaste Perede Liit, MTÜ Oma Pere, MTÜ SEB Heategevusfond, Sotsiaalkindlustusamet, Õiguskantsleri Kantselei ja Vabariigi Presidendi Kantselei.

 

Sotsiaaldemokraatlik erakond korraldas juba teist korda 1. juunil kõikjal Eestis Punase nina päeva. Soovijad said Tallinnas, Tartus, Rakveres, Pärnus, Jõhvis, Viimsis, Raplas, Hiiumaal, Võrus, Türil ja Viljandis osta endale vahva klouninina. Kogutud summad aga annetas Sotsiaaldemokraatlik erakond vähekindlustatud laste puhkamiseks Lastekaitse Liidu suvelaagrites Remnikul ja Pivarootsis. Kokku kogunes enam kui 3500 eurot, millele lisandus Rakvere linnapäeval kogutu. Sotsiaaldemokraatide korraldatud kogumisaktsioon on taas kord üks hea näide sellest, kuidas igaüks meist saab teha head ning iga pisike panus loeb. Lastekaitse Liidu väärtused on õnnelike laste silmades.

 

 

Lastekaitse Liit avaldas 1. juunil ka pöördumise avalikkuse poole, milles soovitakse 1. juuni kuulutamist riiklikuks tähtpäevaks. Loe kogu pöördumist siit