Juhtkiri: Suvi – täis tööd, värve ja raamatuid

Ene Tomberg, Lastekaitse Liidu president

Mõned tõesti on juba pruunid, sest lume sulamisest alates ei ole pea kaks kuud tõelist vihma tulnud, aga päikest igale soovijale jätkunud küllaga. Tõsi, maikuu on gümnasistidele ja põhikooli lõpetajatele tõsine ja töine kuu olnud, kus eeskätt vaja hoolega kogutud teadmisi rakendada ja lõputunnistuse poole pürgida. Lapsed on olnud kõik tublid ja soovime neile järgmisteks sammudeks edu!

Aga suvepuhkus, mis sellel aastal algab küll hiljem, on siiski ees. Katse tuua kooliaastasse veel üks vaheaeg juurde, on katsetatud. Nüüd ootame õpilaste arvamust, kas see oli aprillis nii kosutav, et tasub nädalapäevad kauem juunis koolis käia. Siin on lastel võimalus otsustamises kaasa rääkida ja selleks oma arvamus esitada!

Suvi on pikk ja mõeldud eelkõige puhkuseks. Puhkuseviise on palju – vanaema juurde maale, laagrisse, tööle… Jah, tööd tahavad igas vanuses lapsed teha. Kitsendused tööaja pikkusele on loodud laste huvides, sest kaheksa tundi tihedaks tööks oleks liiga pikk aeg. Kõigi meie soov on, et neid töökohti oleks rohkem, kus lapsi saaks rakendada. Maasikate või kurkide korjamine on siiski hooajatöö, aga tahaks ju midagi tõsisemat teha! Siin on jälle probleem ees – neid töökohti, millised vastaksid kõikidele tööohutuse nõutele ja pakuksid noorele huvi, on tõesti häbematult vähe. Täiskasvanute ees on suur töö kokkulepeteks võimalike tööpakkujatega, kes aduksid, et õpetades noorele täna õigeid töövõtteid ja pakkudes talle huvitavat tööd kõikideks lubatud töötundideks, koolitame tulevasi tublisid töötajaid igale töökohale. Olen ise  tudengina koolivaheajal töötanud lasteaia õpetaja abilisena. Tundub, et tore töö, mängid terve päeva lastega, käid õppekäikudel, kuid tegelikult  polegi see nii kerge, sest iga laps on omamoodi ja nõuab individuaalset tähelepanu ja lähenemist. Iga töö on põnev, kui tööaeg on hästi planeeritud ja õpid midagi uut juurde. Täiskasvanud ütlevad, et nii kujuneb tööharjumus.

Suvi on tervise kogumise aeg, sest nii palju vaba aega ei ole õppekuude jooksul kunagi. Mis suvesse mahub? Kellel on kavas spordilaager või linnalaager või tore nädal Lastekaitse Liidu  Remniku või Pivarootsi laagris. Palju tegevusi organiseerivad ka laste- ja noortekeskused. Need ilusad suvepäevad ja pikad õhtud ei peaks kuluma vaid arvutiklahve ja telefoninuppe sõrmitsedes. Laske laste silmaadel puhata ja nautige üheskoos looduse värve! Vaadeldes  rändavaid pilvi – see oli ühe minu lemmikjutu pealkiri. Kas kujutate ennast üheskoos lastega ette kusagil pargis või mere ääres või koduõues murul pikutamas ja neid imelisi pilvi vaatamas? On nägemisilu, on hea treening silmadele, uskuge, tasub neid fantastilisi moodustisi vaadata!

Ja jõudsimegi lugemiseni ja raamatuteni. Raamat ei ole ainult kohustuslik kirjandus, raamat sisaldab nii tohutult palju mõtteid, mõtteteri, teadmisi, tundeid ja emotsioone. Proovige vihmase ilmaga astuda sisse mõnda raamatukauplusse, võtke riiulilt üks või teine raamat, istuge lugemisnurka ja teha sirvides järgmine lugemisvalik. Jah, muidugi võib lugeda ka elektroonilise lugeriga, aga krabisev raamatuleht on nagu elus sõber – iga lehekülg jutustab midagi uut.

Tore oleks „kaotada“ üheks päevaks oma nutitelefon. Kas maailm jääb seisma ja haudvaikus ümbritseb? Sellel päeval telefon ei piiksu ja saab sõbrale silma vaadates lihtsalt rääkida.  Arstina lisan, et selle päeval puhkavad nii silmad, kõrvad kui ka sõrmeliigesed. Tasub järele proovida!

Ilusat suve – olgu see huvitav, põnev ja kauaks meeldejääv!