Soovitusi lapsevanema koolivalmiduseks

Auli Andersalu-Targo
Tallinna 32. Keskkooli koolipsühholoog, „Kiusamisest vabaks!“ programmi, Gordoni Perekooli ja PREP-koolitaja


Septembrikuus alustavad lapsed lasteaia- ja kooliteed. Paljud vanemad kogevad uue õppeaasta algusega kaasnevaid rõõme aga ka muresid esmakordselt. Sügisel last lasteaeda või kooli saates mõtlevad lapsevanemad sageli esmalt lapsele ja tema toetamisele ning alles seejärel või sootuks üldse mitte iseenese tunnetele ja nendega toimetulekule. Kui lapse lasteaia- ja kooli­valmiduse osas saab nõu küsida õpetajatelt ja nende abidelt, siis tegelikult on oluline ka vanema ettevalmistus suureks elumuutuseks. Lapsevanemad peaks kindlasti eneselt küsima tema enda koolivalmiduse kohta – just vanemast sõltub lapse valmisolek uue elukorraldusega kohanemisel ja toimetulekul.
Jagan mõned abistavad küsimused, millele iga vanem võiks lapse kooli või lasteaeda minekul leida eneses vastused.
    Kas ma suudan tulla toime iseenda ärevuse, hirmude ja ebakindlusega? Millise teise täiskasvanuga saan jagada eneses olevaid kooli või lasteaiaga seotud muresid? Missugused tegevused aitavad mul ennast rahustada?
    Kas ma suudan tagada lapsele kodus head tingimused puhkamiseks, liikumiseks, toitumiseks? Kuidas ma selles oma lapsele eeskujuks olen? Kas minu elu on lapsele eeskujuks enese eest hästi hoolitsemisel?
    Kas ma usun, et minu laps saab ise hakkama uues kohas uute inimestega, uue keskkonnaga, uue elukorraldusega ja õppimisega?
    Kas ma usaldan õpetajaid nende tegevustes? Kas ma usun nende professionaalsusesse? Kas minus on piisavalt julgust rääkida avatult õpetajaga oma lapse eripäradest ja vajadustest?
    Kas ma olen valmis võtma rahulikult aega uueks elumuutuseks? Kas ma suudan olla kannatlik, kui lapsel võtab lasteaia või kooliga kohanemine aega? Kas terve pere suhtub rahulikult uude olukorda ja ei kiirusta kohanemisega? 
    Kas ma olen valmis suhtlema teiste vanematega sellistel teemadel nagu kokkulepped, kuidas lapsed aia- või koolivälisel ajal suhtlevad, kuidas osalevad vanemad laste aia- või koolielus ja kuidas tähistatakse sünnipäevi?
    Kui mul on raske iseenda tunnetega toime tulla, kas ma leian siis endas piisavalt tarkust jääda rahulikuks ja öelda endale, et erinevad tunded on lubatud ning need mööduvad? 
Kui vanem tunneb, et tema valmidus lapse lasteaia- või kooliaasta eel võiks tunduvalt parem olla, siis on just täna ja praegu parim aeg ennast toetada. Sõltuvalt küsimusest võiks vanem mõelda, kes lähedastest saaks talle toeks olla. Mõne mure lahendamisel võib vanemale abi ja tuge olla  hoopis spetsialistist või raamatute-veebilehtede lugemisest. Nüüdisajal pakutakse ka erinevaid vanemale uusi teadmisi pakkuvaid kursusi.
On selge, et luues lapsele lasteaeda või kooli minekuks rahuliku raamistiku, sujub ka lapsel muutustega kohanemine ja ise hakkama saamine kergemini.

Be First to Comment

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga