Kuidas tähistatakse tänavu Eestis turvalise interneti päeva?

Kerli Valner, teavitustöö juht, projekt Targalt internetis, MTÜ Lastekaitse Liit

11. veebruaril tähistame rahvusvahelist turvalise interneti päeva „Parem internet kõigile“. Enam kui 160 riigis pööratakse üheskoos tähelepanu interneti turvalisemale ja oskuslikumale kasutamisele. Eestis on selle päeva raames fookuses digitehnoloogia vastutustundliku kasutamise kultuur.

Käesolevas Lastekaitse Liidu ajakirja Märka Last Targalt internetis erinumbris kirjutab politseileitnant Maarja Punak, et ta on eelmisel aastal sotsiaalmeedias toimuvale tagasi vaadates hoopis enam mures täiskasvanute käitumise pärast kui noorte pärast. „Mis saab sellest noorte põlvkonnast, kes hoolimatutest täiskasvanutest ümbritsetuna kujundab enda väärtusmaailma? Selle ees on mul hirm. Lapsevanem saab enda käitumise, hoiakute ja põhimõtetega oluliselt mõjutada noore kujunemist hoolivaks, kõiki aktsepteerivaks ja ka iseennast armastavaks inimeseks,“kirjutas ta. Projekti Targalt internetis koolitaja ja lapsevanem Kalev Pihl rõhutab, et lapsele heade käitumisharjumuste õpetamine käib ennekõike lapsevanema enda käitumise kaudu. Lapse ja lapsevanema vahel tuleks kokku leppida nutivahendite kasutamise reeglid ning neid tuleks järgida ka lapsevanemal. „Proovime esmalt end eeskujulikult kätte võtta ja püüame leida aega oma lastele, sest nende elud on väärt olla täisväärtuslikud,“ sõnas Pihl.

Lapsevanematele korraldatakse meediakampaania „Laps teeb seda, mida näeb. Täiskasvanu ole hea eeskuju ka internetis.“ Selle raames jagatakse nii temaatilist videot kui ka õpetlikke digiterasid. Projekti Targalt internetis raames on HITSA poolt loodud uued digiteradega arvuti taustapildid ja ekraanisäästjad, mis aitavad nutivahendite kasutamisega seotud tarkusi meeles hoida. Siis on loodetavasti ka lihtsam nii täiskasvanutel kui ka lastel nende järgi toimida. Isiklik eeskuju ja usaldusväärne vestlus lapsega on parim kaitsevahend digiohutuse tagamiseks.

Lastekaitse Liidu, TalTechi ja HITSA koostöös toimuvad turvalise interneti päeval Tallinnas digitaalse ohutuse õpetamise töötoad. Töötoas valmib igal osalejal grupitööna praktiline tunnikava  digitaalse ohutuse ja küberkaitse teemade õpetamiseks.

Lapsed ja noored üle Eesti saavad oma teadmised ja osavuse proovile panna võttes osa mitmest võistlusest ja konkursist. Näiteks nooremate klasside õpilased on oodatud osalema Kahoot viktoriinis „Ole targalt internetis“ ning KüberNööpnõela võistlusel. Vanemad õpilased saavad oma teadmised ja oskused proovile panna Kübernaaskli võistlusel ning Küberpõgenemistoa omaloomingu konkursil. Lisaks on turvalise interneti päevaks võimalus õpilastel teele panna oma meemiarvamus ning osa võtta meemikonkursist „Laps teeb, mida laps näeb“.

Projekti Targalt internetis eestvedamisel kutsusime  koole, lasteaedasid ja noortekeskusi tähistama turvalise interneti päeva ja selle raames korraldama lastele, noortele ja täiskasvanutele temaatilisi teavitusüritusi. Üleskutse raames jagati koolidele ja lasteaedadele inspiratsioonikogumik uute temaatiliste teavitusmaterjalidega, mida saab ürituste korraldamisel teadmiste edasi andmiseks kasutada. Näiteks leiab sealt infot mängude ja sotsiaalmeedia keskkondadest, e-demokraatiast, sellest, kuidas ära tunda valeuudist ning rakendustest, mis aitavad lapsevanemal toetada laste turvalisemat nutivahendite kasutamist. Mõned koolid ja lasteaiad andsid ka meile oma üritustest eelnevalt teada, nendega saate tutvuda juures oleval kaardil. Peale ürituste korraldamist kogume kokku edulood, et pakkuda inspiratsiooni põnevate ürituste korraldamisel ka edaspidi. Jälgige infot www.targaltinternetis.ee.

Kes soovib teada, kuidas teistes riikides turvalise interneti päeva tähistatakse, saab seda teha SIIN.