Projekti „Igale koolilapsele arvuti“ abil on arvutid jõudnud tuhandete perekondadeni ja abivajajate nimekirjas on ootel veel sama palju

Ireen Kangro
Projekti „Igale koolilapsele arvuti“ koordinaator
MTÜ Lastekaitse Liit

15. märtsil 2020 sündis Kätlin Rohilaid-Aljaste ja Sven Jablonski eestvedamisel kodanikualgatus „Igale koolilapsele arvuti“, mille tuumikuga liitusid peagi Maria Rahamägi, Siimon Härm ja Daniil Golubev. Kiirelt üle-eestiliseks liikumiseks kasvanud algatuse raames vahetas kevadise eriolukorra ajal omanikku enam kui 1600 arvutit. Aasta lõpuks oli see number 2200 ning vajadus seoses viiruse levikuga pidevalt kasvamas. 

Selleks, et tagada kodanikualgatusena sündinud liikumise jätkusuutlikkus, anti aprillis 2020 ülesanne kohalike omavalitsuste ja ettevõtetega koostööd teha üle Lastekaitse Liidule, kes on projekti „Igale koolilapsele arvuti“ koostööpartnerina kaasas olnud algatuse esimesest nädalast. „Teinekord ei olegi vaja muud, kui märgata ja seejärel lihtsalt tegutsema hakata, kuna lahendus on siinsamas nina all,“ usub algatuse ellukutsuja Kätlin Rohilaid-Aljaste, kellel on siiralt hea meel, et Lastekaitse Liit oli valmis selle projekti enda koordineerida võtma.

Lastekaitse Liidu projekti koordinaatorina näen, et liikumine on aktuaalne ka siis, kui oleme COVID-19 kriisist väljunud. Ka ilma majanduslanguse ning ettenägematute kriisideta on meil peresid, kes vajavad tuge. Hetkel on neid peresid eriolukorrast tingituna lihtsalt kordades rohkem kui tavapäraselt. Liikumise eesmärk on, et annab see, kellel on anda, sellele, kes seda vajab. Kellegi vana on teise uus. Abi on abiks siis, kui ta tuleb õigel ajal, mistõttu pean edasist info vahendaja rolli ja liikumise jätkusuutlikkust väga oluliseks. Juba praeguseks on meil tekkinud võrgustik ettevõtete näol, kes näevad end projekti pikaajaliste partneritena. Ühtlasi on meil pea igas omavalitsuses nende enda määratud konkreetne kontaktisik, kellega koostööd teha. See on võrgustik, mida oleme aja jooksul pidevalt kasvatamas ning mis jääb toimima ka kriisist väljudes. 

 

Praeguseks hetkeks on liikumisel „Igale koolilapsele arvuti“ kolm suunda, millest kahte koordineerib Lastekaitse Liit.

  1. MTÜ Lastekaitse Liit koordineerib selle liikumise raames ettevõtete ja organisatsioonide ning kohalike omavalitsuste vahelist infot. Suund põhineb annetustel ja vabatahtlikul panusel.
  2. Ühtlasi on liit Haridus- ja Teadusministeeriumi sihtotstarbelise toetuse abil soetamas koolide jaoks kasutatud lisaarvuteid, mida abivajavatele õpilastele koolitööde tegemiseks laenutada. Koolidelt tulnud tagasiside põhjal on maksimaalne abivajajate arv tuhandetes, millest saame ministeeriumi toetuse abil kaetud 1300
  3. Facebooki grupp toimib ka edaspidi kodanikualgatusena, kus seadmete omanikuvahetus toimub osaliste omavahelisel kokkuleppel ja vastutusel. 


Soovid aidata?

  • Kui Sul on eraisikuna üle mõni töökorras arvuti, mida Sa ise enam ei kasuta, anna sellest palun märku Facebooki grupis Igale koolilapsele arvuti! – Inimeselt Inimesele, mis toimib endiselt kodanikualgatusena.
  • Kui Sinu ettevõttel on soov arvuteid annetada, andke sellest palun teada otse meile, et saaksime need koostöös omavalitsustega abivajajateni toimetada. Oodatud on töökorras sülearvutid, mis on kuni 5 aastat vanad, ühenduvad internetiga ning millel on olemas e-õppeks vajalik veebikaamera, mikrofon jm tehniline valmisolek. Arvuteid vastu võttes sõlmime vastuvõtmis-üleandmisakti. Lastekaitse Liidule saab (ettevõte) annetada tulumaksuvabalt.
  • Oled teretulnud õlga alla panema ja panustama rahaliselt, et saaksime osta töökorras kasutatud arvuteid ning komplekteerida, pakkida, transportida neid, mis meile annetatakse.
    MTÜ Lastekaitse Liit arveldusarve EE652200221001192369 (Swedbank)
    Makse selgituseks märkige palun „Annetus, igale koolilapsele arvuti!“
    Lisainfo:  Anneta Lastekaitse Liidule tulumaksuvabalt

„Soovin öelda suur aitäh nii selle algatuse eestvedajatele kui ka kõigile teistele, kes on praeguses olukorras panustamas, et laste ja perede elu parem saaks,“ on Lastekaitse Liidu juhataja Varje Ojala tänulik.

Vajad abi? 

  • Anna palun endast teada kohalikule omavalitsustele. Meie mõistes on abivajav pere see, kus pole õpilastele kasutamiseks mitte ühtegi arvutit või on neid kolme koolilapse peale ainult üks ning perel endal on raskusi, et neid seadmeid soetada.
  • Kirjuta abi saamiseks Facebooki gruppi Igale Koolilapsele Arvuti – Inimeselt Inimesele. Sealne seadmete omanikuvahetus toimub osaliste vahelisel kokkuleppel, mille eest vastutavad nad ise.

Mis ja kuidas edasi?

  • Lastekaitse Liit on koordinaator, kelle vahendusel saavad annetajad arvutid saata otse abivajaja omavalitsusse, kes need kohale toimetab.
  • Siinkohal kutsumegi üles kõiki kohalikke omavalitsusi, kes seda veel teinud pole, määrama üht konkreetset kontaktisikut, kelle abil sellekohast infot vahendada.
  • Üksikuid abivajajaid tekib ka peale kriisist väljumist ning tulevikus tuleb kindlasti juurde peresid, kellel on õppetööks arvutit vaja. Prognoosidest lähtuvalt on vähekindlustatud peredesse ja suurperedesse vaja annetada iga aasta kuni 400 seadet. 

Kui soovid lisainfot või oled ise valmis käe külge panema, kirjuta julgelt projekti koordinaator Ireen Kangrole heategu@lastekaitseliit.ee või helista Lastekaitse Liidu üldtelefonile 631 1128 (E–R kell 917)

 


Loe kogu Märka Last veebiajakirja “Targalt internetis” eriväljaannet, mis 9. veebruaril toimuva turvalise interneti päeva puhul ilmus. Vaata ka turvalise interneti päeva tähistamise Inspiratsioonikogumikku ja loe lisaks www.targaltinternetis.ee.