Kas Sa juba vaatad uut ägedat saadet, kus mikrofon on laste käes?

 

Triin Sooäär (17)
MTÜ Lastekaitse Liidu noortekogu juht

 

Kui küsida ühe 14-aastase aktiivse loodus- ja kirjandushuvilise käest, mis seemne tema sooviks kunagi kasvama panna, siis vastus on siin:

“Ma paneksin suurima rõõmuga kasvama selle seemne, mis hõlmab kogu Eestit (ehk siis selle elanikke ja kohti) ja seob selle üheks tervikuks. Selle seemne, mis näitab meile, kui kaunis on meie kodu tegelikult, kui õnnelikud me oleme, et see on just MEIE kodu ja et see on väärt hoidmist ja armastamist.” – Aveli (14), Lastekaitse Liidu noortekogu liige.

Sellele seemnele kasvutingimuste loomine on igaühe enda valik – täpselt samamoodi nagu valime hommikul rõivaid või planeerime enda aega, et olla võimalikult produktiivne.

Tänasel päeval saame vaadata üht saadet, kus mikrofon on laste ja noorte käes, ilma eelnevalt ette kirjutatud teksti või rubriigita „Lapsesuu“. 

Kuidas see toimib? 

Esmalt tuleb panna tööle televiisor või avada nutirakendus, suunduda kanalile ja saabki asuda vaatama. 

Saate sissejuhatuses on lastele arusaadavas keeles ja selgete mõistetega loodud lühianimatsioonid või heade näitlejatega tehtud sketšid, et lapsedki leiaksid tee hea nalja mängumaadele. Peale seda saavad võrdväärsete koostööpartneritena sõna nii lapsed ise kui ka valdkonnaeksperdid, sest hea arutluskultuur ning laste kaasamine neid puudutavasse temaatikasse on kuldtee.

Märkamatult saame praktiliselt näha, kuidas siis tegelikult ka väiksemaid kaasata – ja mitte ainult mängukarude valiku teemal. Lisaks leiavad saates kajastust üle kogu Eesti toimuvad sündmused, algatused ja tänuväärt tegevused, mida on tegelikult lausa hulgi, ent tihti jääb see informatsioon ehk ideaalne inspiratsioon lihtsalt varju (nt Lõuna-Eestist Hiiumaani). Kõige vahvam osa saatest võib tihti olla hoopis lõpp, kus iga kord toimub vaatajatele suunatud viktoriin, mäng või küsimus, millele saab vastuseid edastada hiljem.

Kui telesaade jõuab paljude kodudesse läbi erinevate saadete, siis lapsevanemate ja spetsialistide jaoks on loodud eraldi formaat raadio ning taskuhäälingu jaoks. Seal on kogu informatsioon kompaktsena kokku toodud ega kesta üle 15 minuti. Tagasiside põhjal hindavad kuulajad kõrgelt just niisugust lühiformaati. Lisaks meeldivad neile erinevad saatekülalised – õiguskantsler, Lasteabi esindajad, psühholoogid jt -, kes juba praegu teevad palju meie tuleviku-Eesti hoidmiseks. Saates pajatavad need eksperdid vabamas ja vahetumas vormis praktika põhjal erinevatest mõtetest, kuidas igaüks saaks veelgi paremini oma panuse anda.  

Loomulikult võiks küsida, et kui nendel kõigil on olemas omad infokanalid, siis miks kutsuda veel eraldi intervjueeritavaid saadetesse praktikast kõnelema?

Vastus: niiviisi on ühendatud praegu killustatuna esinev informatsioon. Näiteks: kui soovid saada kiiret abi, on vajalikke numbreid küll õnneks palju, aga inimene satub segadusse – millal ja kellele? Antud saade aitab luua tervikut läbi inimeste, kes sellel alal töötavad ja nii jäävad ka kontaktid kiiremini meelde ehk joonistuvad selgemaks tervikuks.

Need saated on kindlasti ka minu ühed lemmikud, kuid puänt – OLEKS lemmikud, sest hetkel neid ei eksisteeri.

Soovin eelkõige seda, et iga päev oleks lastekaitsepäev, mil kaasata lapsi osalema neid kõnetavatel teemadel ja tutvustada arutelukultuuri. Nii säilib lootus, et üsna pea saame rääkida päris-saadetest koos toimetajate ning külalistega.

 

Päise pilt: Vadim Firsa, OnlineExpo