Lastekaitsepäev on üks vanimaid rahvusvahelisi tähtpäevi

Ene Tomberg
MTÜ Lastekaitse Liidu president

Lastekaitsepäeva tähistamise algus ulatub 1857. aastasse, mil Chelsea pastor dr Charles Leonard pühendas spetsiaalse jumalateenistuse lastele ja lastest. Oli juunikuu teine pühapäev ja päeva esialgseks nimeks Roosipäev, edasi Lillepäev ja siis Laste Päev.

Arvatavasti toimus esimene ametlik lastekaitsepäev üldse 20. aprillil 1920 Türgis.
Kuigi mitmed riigid tähistavad lastekaitsepäeva erinevatel aegadel, on Eestis kinni peetud 1. juuni tavast, mis pärineb Ameerikast. Nimelt kutsus Hiina konsul 1925. aastal San Franciscos traditsioonilise Hiina Draakonifestivali tähistamiseks kokku Hiina lapsed, kellel polnud vanemaid. Sealt saigi alguse traditsioon tähistada lastekaitsepäeva igal aastal juunikuu esimesel päeval.
Rahvusvaheline lastekaitsepäev kuulutati ametlikuks ülemaailmsel laste heaolu konverentsil aastal 1925.

Lapsesõbraliku riigi saame luua üheskoos, kuid lastekaitsepäeva riiklik tunnustus rõhutab nähtavalt iga lapse väärtust ja isikupära. Igaühel on õigus heisata ja kasutada Eesti lippu, järgides seaduse sätteid ja head tava oma perele oluliste tähtpäevade puhul. Miks mitte ka lastekaitsepäeval? 

Laps – me ootame tema sündi, me imetleme tema käekesi, põselohukesi, me teame juba sünnitusmajas, kelle kaunid sõrmed viitavad  tulevasele baleriinistaatusele või kulmukergitus tulevasele nimekale teadlasele… Me ootame kohe neist kedagi! Järgnevad aastad on täis oma lapse avastamisrõõme, tema kilkeid, naeru ja ka nuttu – see kõik kuulub kasvamise juurde. Järsku avastame, et 10-12-aastane teab tehnikavidinatest ja internetist palju enam kui meie ise. Ja nüüd aitab tema meid selles tehnikamaailmas toime tulla. Kõrvuti armastusega hakkame me oma last hindama, sest ta teab juba palju ja tal on oma arvamus ja hinnang  ümbritseva elu kohta. Miks tema on täna nii tark vanuses, milles mina veel üpris lapsik olin – ei leia me vastust. 

Nüüd on saabunud aeg teda kuulata, sest ta oskab oma mõtteid väljendada ja argumenteerida, tuua võimalikke lahendusi ja vaielda nende üle nii eakaaslaste kui vanematega. Täna nad üllatavad meid mitte ainult Pisa testi kõrgete tulemustega, vaid ka juba loodud idufirmadega midagi toota, mingeid teenuseid pakkuda. Nad märkavad oma kodu ja  kooli ümbrust, annavad ideid skatepargi rajamiseks ja aitavad kaasa selle ehitamisel, loevad  vanemaealistele ette või  kirjutavad ise luuletusi ja raamatuid. Nad on andekad, tundlikud, mõtlevad ja ühiskonnas toimuvale kiirelt reageerivad. Nende laste jaoks on 1. juuni lastepäev.

Kui kõik oleks nii lihtne! Paljudes peredes on kadunud see armastus, mis lapsele sündimisel osaks sai. On kodusid, kus vaesus ja alkohol halvavad vanemate töötahte, kus sõbralik heakskiit ja õlalepatsutus on asendunud löömise, alandamise, halvustamisega.
Ja see on lastekaitsepäev… 

On õnn, et kaitset vajavaid lapsi märgatakse, peresid nõustatakse ja abistatakse, aga kes annab lastele selle vahetu armastusetunde ja kindluse, et ka nemad on vajalikud ja olulised?

Meie tänu kuulub inimestele, kes märkavad kurvailmelist ja end varju hoidvat last, kes julgustavad teda ja annavad ta elule jälle mõtte.

Kallid lapsed! Me imetleme ja austame teid, toetame teie püüdlusi ja tegusid. Ja ikka jäävad kõlama president Lennart Meri sõnad: lapsi ei pea ainult kaitsma, neid peab armastama…

Ilusat laste(kaitse)päeva!

 

 

Päise pilt: Pixabay.com