Arvamuslugu I Kuidas ma selle riigi korda teeksin?

Nora Eelmaa (8-aastane)
I koht noorteinfoportaali Teeviit loomekonkursi 7–12-aastaste arvamusloo vanusegrupis


Tere!

Mina olen Nora. Ma olen kaheksa-aastane. Varsti saan üheksa. Kui mu emme mulle sellest võistlusest rääkis, siis minu esimene mõte oli, et ma olen ju alles kaheksa, ma ei saa midagi veel muuta. Aga emme ütles, et iga inimene saab midagi muuta. Ta julgustas mind mõtlema. Ja siis mina hakkasingi mõtlema, et mida mina meie riigis muudaks, et siin veel parem elada oleks. 

Koostasin ka nimekirja, et mis kõik oleks vaja ära teha. Nii püsib paremini meeles.

  1. Esiteks oleks vaja emmedele-issidele rohkem vabasid päevi, et oleks ikka aega puhata ja mängida. Mängida siis ikka oma lastega, puhata võivad nad aga täiesti ise. 
  2. Teiseks oleks vaja linna rohkem loodust tuua. Peamiselt siis puid ja põõsaid. Mina elan näiteks Tartu linnas ja suurem osa linnast on kaetud majade ja autoteedega. Need mõned pargid, mis meil siin on, on sageli puudest nii hõredad, et isegi peitust ei saa pargis mängida. 
  3. Koolis tuleb õpetada päriselt kasulikke asju. Nagu näiteks õmblemist ja asjade parandamist ja esmaabi ja raha säästmist ja investeerimist ja looduses ellujäämist. Lisaks võiks koolis olla ka kujutlusvõimetund, et saaksime mängida ja mõelda ja luua enda valitud asju. 
  4. Lapsed ja täiskasvanud ei tohi enam pool päeva nutiseadmetes istuda. Alla nelja-aastased ei tohi üldse nutiseadmeid kasutada. Ja suuremad lapsed tohivad alles siis, kui on koolitööd tehtud ja tuba korras ja piisavalt aega perega koos veetnud. Sama kehtib ka täiskasvanutele. Ja neid inimesi, kes üle kahe tunni nutitelefonis passivad, võib vabalt veega pritsima hakata. 
  5. Iga päev peab pool tundi õues veetma. Ja pereliikmeid, kes seda reeglit rikuvad, võib ka vabalt veega pritsima hakata. 
  6. Lapsi kaasatakse ka tähtsate asjade otsustamisse, eriti kui otsustatakse lastega seotud asju. Ja nende nõu võetakse ka kuulda. Välja arvatud siis, kui lapsed päris lolluseid soovitavad. Minu arust on üldse arusaamatu, miks ainult täiskasvanud kõike otsustavad ja valitsevad. Ega ka nemad ei tea alati kõiki õigeid vastuseid. Üldse, täiskasvanud võiksid lapsi rohkem kuulata. Meil on alati palju öelda. 
  7. Marjad oleksid lastele tasuta. Need on liiga head, et lastelt selle eest raha küsida. 
  8. Hommikuvõimlemine kohustuslikuks! Selleks võib isegi tööle natuke hilineda. Veel parem, kui kooli- ja tööpäeva algus edasi lükatakse, aga peamine, et kõik võimlevad. 
  9. Lombis hüppamine muutub kohustuslikuks. Ka täiskasvanutele. Lombis hüppamine on raudselt tervislik, sest see sisaldab liikumist ja on üks kõige lõbusamaid tegevusi maailmas. Hüpata tuleb vähemalt kord kuus. Politsei hakkab kontrollima ja laisad saavad trahvi. 
  10. Igal vanemal on kohustus lugeda oma lapsele vähemalt viis lehekülge muinasjuttu igal õhtul. Ainult haigena võib vahele jätta ja siis peab laps ise vanematele lugema. 
  11. Ja pahad lapsed saadame lehti riisuma ja puid istutama. Siis nad on meile vähemalt kasulikud, kuniks nad uuesti heaks hakkavad.

Need oleks siis esialgsed muudatused. Tegelikult tahan ma saada hoopis ämmaemandaks. Aga kuna reegleid teeb peaminister, siis peaksin ma vahepeal vist mõnda aega ka peaminister olema. Aga sellest pole midagi, sest mul on plaan olemas ja ma võin natuke aega ka peaminister olla. 

Muidugi, kui keegi need asjad varem korda teeb, siis ei pea ma üldse peaministriks hakkama. Ja see meeldiks mulle isegi veel rohkem.


“Kuidas ma selle riigi korda teeksin?”  ilmus novembris 2022 lapse õiguste kuule pühendatud Märka Last veebiajakirjas ning septembris Teeviit juunior portaalis.