Andekas laulupoiss ja muusik Kaspar-Oskar Kramp Eestimaa kagunurgast

Autor: Grete Landson
grete@lastekaitseliit.ee
Mitut pilli mängivat andekat lauljat, Võrust pärit Kaspar-Oskarit on muusika ümbritsenud nii  kaua kui ta ennast mäletab. Tegelikult juba enne poisi sündigi – Kaspar-Oskari ema on ametilt ja kirelt muusikaõpetaja. Koorilauljatena astub üles kogu naissoost perering – lisaks emale ja vanemale õele ka naudib koorilaulu ka tädi. Publiku hulgas kuulamas on sageli isagi.
Kaspar-Oskar osales juba lasteaiaealise poisina erinevatel konkurssidel. Tubli ja südika laulupoisina pälvis ta erinevaid auhindu, jõudes kolmel korral populaarse “Laulukarusselli” lauluvõistluse telefinaali ja kuuel korral sai auhinnalise koha Eesti Meestelaulu seltsi poistelaulu võistluse finaalist. Kaspar-Oskar mängib mitmeid pille, kuid tema lemmikuks on tromboon, millel on ta kolmel korral jõudnud kolme parema hulka vabariiklikul “Noore instrumentalisti” konkursil. Ja muidugi mängib ta ka bändides.
Kaspar-Oskar on loomult rahulik ja sihikindel. Aktiivse lapse ja noorena on ta harjunud oma aega hoolikalt organiseerima. Nii on hoolimata sagedastest reisidest, mis viivad Eesti kagunurgas asuvast Võrust pärit poisi enamasti Tallinna ja sageli ka kaugemale, Kaspar-Oskari tunnistusel peamiselt vaid väga head hinded. Koolitundides tuleb olla tähelepanelik ning siis jääb kodus veidi vähem õppida. 2012. aastal osales poiss esmalt Võrumaa ja selle võitjana ka vabariiklikul muusikaolümpiaadil. Riiklikult tasandilt tõi ta koju parima laulu esitaja tiitli.
Siiski ei paelu Kaspar-Oskarit vaid muusika. Sportliku noorena on ta tublisid tulemusi näidanud ka võrkpallis ja judos. Kui aga laulmisest, pillimängust ja spordist aega üle jääb, armastab Kaspar-Oskar üle kõige kalal käia. Juba poisieast alates on nad isaga kahekesi kalastanud vist kõigil Võrumaa veesilmadel, kus see lubatud. Püügil käiakse sageli kaugemalgi, Peipsil näiteks. Kalastamine on Kaspar-Oskari jaoks tõeline puhkus, milles ühendatud metsavaikus ja kvaliteetaeg isaga ja iseenesele.
Kaspar-Oskar omandas 2015. aastal Võru Kreutzwaldi Gümnaasiumist põhihariduse. Pühendumaks enam muusikale, valis ta loogilise jätkuna keskhariduse omandamise Tallinna Muusikakeskkoolis.
Kaspar-Oskari muusikaõpetajast emale ja ehitusinsenerist isale langes seoses poja kodust kaugemale õppima asumisega suur majanduslik koormus. Kuigi õppimine Tallinna Muusikakeskkoolis on tasuta, kulub kodust eemal elava lapse koolitamiseks mitmeid esmapilgul väikeseid, kuid kuu lõikes arvestatavaid summasid. Lisaks Kaspar-Oskarile õpib Tallinnas, Eesti Muusikaakadeemia magistriõppes, ka Kaspar-Oskari vanem õde Mariann, kes bakalaureuseõppe lõpetas eelmisel aastal cum laude.
Eesti Meestelaulu Seltsi üle-eestiline poistekoor Kalev, milles Kaspar-Oskar tenori häälerühmas laulab, sai kutse osaleda 7.-10. jaanuarini Peterburis toimuval Neeva laulude festivalil.  Kuna tenori häälerühma lauljaid ei ole kooris piisavalt ja teisalt esindatakse Peterburi suurepärastes saalides Eesti koorilaulu paremikku, soovis Kaspar-Oskar festivalile kindlasti sõita. Üheskoos emaga koostati taotlus Lastekaitse Liidu stipendiumile, katmaks osaliselt reisi kulusid. Novembri viimastel päevadel rõõmustas noormeest kutse stipendiumite üleandmise pidulikule üritusele Tallinna Mustpeade Majas. Esinemisreis Peterburi toimub nüüd kindlasti!
Lastekaitse Liidu stipendiumile lisas käesoleval aastal omapoolse panuse ka transpordiettevõte Ace Logistics. See andis Lastekaitse Liidule võimaluse toetada stipendiumiga varasemast enam lapsi, kes saavad oma annet paremini arendada.

Foto: Tõnis Anton