Sotsid: kümme aastat muutumatuna püsinud lapsetoetust tuleb kohe tõsta

Vahetult enne riigikogus alanud debatti ESMiga liitumise üle algatasid sotsiaaldemokraadid eelnõu eesmärgiga kolmekordistada kümmekond aastat muutumatuna püsinud lapsetoetus.

“Usume, et ajal, mil Eesti riik on valmis panustama Euroopa rahanduse stabiilsuse nimel 150 miljoni eurot, lasub riigikogul otsene kohustus toetada senisest märksa enam Eesti peresid,” ütles Sotsiaaldemokraatliku erakonna esimees Sven Mikser.

“Meie laste heaolu ja perede parem toimetulek on arengu huvides tähtsam, kui mistahes fiskaalpoliitiline otsus”.

Sotside hinnangul ei ole Eestil eurotsooni liikmena õigus jääda kõrvale Euroopa võlakriisi lahendamisest. “Veelgi tähtsam on aga solidaarsus oma rahvaga. Ühiskonna kõige valusamateks probleemideks on laste vaesus ja madal sündivus,” sõnas Mikser.

Sotside esitatud peretoetuste seaduse muudatused tõstavad 2013. aasta 1. jaanuarist pere esimesele ja teisele lapsele makstava toetuse 19,18 eurolt 57,54 euroni.

“SDE pooldab universaalset peretoetuste süsteemi, mis tugineb põhimõttele, et kõik lapsed on võrdväärsed ja neil on õigus võrdsele kohtlemisele. Ka hoiab ta ära laste sildistamise. Eelnõu seadusena vastuvõtmisel paraneb 166000 Eesti pere majanduslik toimetulek,” ütles Mikser.

Samasisulise eelnõu andsid sotsiaaldemokraadid parlamendi menetlusse ka 2011. aasta aprillis. Pärast läinud aasta juunis toimunud esimest lugemist on SDE saadikud nõudnud sotsiaalkomisjonis korduvalt eelnõu edasist menetlemist ja parlamendi täiskogu ette toomist. Need katsed on aga põrkunud koalitsioonipoliitikute vastuseisule.

Be First to Comment

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga