Jüri Gümnaasiumis toimus World Marathon Challenge

16. oktoobril tähistatakse maailmas toidupäeva, mille üks eesmärkidest on ühiskonnas laiemalt teadvustada, et igapäevaselt kannatab nälga üle miljardi inimese, kellest enamik on lapsed. 2008. aastast on organisatsioon Save the Children korraldanud jooksuvõistlust, et toetada maailma vaesemate riikide näljahädas olevaid lapsi. Jooksuvõistluse eesmärk on maailma liiderriikide juhte panna probleemi märkama ja neid survestada, et tehtaks midagi konkreetset selleks, et nälga kannatavaid lapsi oleks vähem. Mida rohkem lapsi maailma toidupäeval jookseb, seda tõenäolisem on, et maailma liidrid seda märkavad ning sel aastal oligi see omasuguste võistluste seas suurim, mis eales korraldatud.

Sellest mõttest juhindudes võttis Jüri Gümnaasium esimese ja ainsa koolina Eestist üritusest osa ja korraldas teatejooksu kooli staadionil, kus joosti maratondistants 200-meetriste etappidena. Iga võistleja sai joosta seitse vahetust ja avavahetust jooksis meie kooli eesti keele ja kirjanduse õpetaja Allan Männi, kellele ei ole pikamaajooksu distantsid sugugi võõrad, kuuludes Eesti 20 parima pikamaajooksja hulka. Kokku osales jooksus 30 koolilast vanuses 11-13 ja teatepulka käest kätte andes läbiti maratondistants 42,195 meetrit ajaga 02: 06: 47. Eesmärk oli lüüa Patrick Makau nimel olevat maailmarekordit, mis on 2 tundi 3 minutit 38 sekundit, sellele jäädi siiski napilt alla. Selle aasta võiduaeg 01:47:55 kuulus Keenia MERU koolile. Tihedas konkurentsis edestasime Iirimaad (aeg 02:06:49) ja Indoneesiat (aeg 02:06:50) võistkonda.

Nii et konkurents oli tugev. Võistkonnad edastasid oma kontrollajad interneti teel ülemaailmse võistluse korraldajatele ja nii oli võimalik aegu võrrelda reaalajas. Erinevatest riikidest on registreeritud jooksust osa võtma 555 võistkonda ja Jüri Gümnaasium on oma tulemusega 24. oktoobril tabelis 38. kohal. Jüri Gümnaasium on UNESCO ühendkool, mis tähendab, et Jüri Gümnaasiumi õpilastes kasvatatakse maailmakodaniku vastutust. Jooksuürituse raames toimusid koolitundides temaatilised loengud ja filmivaatamised. Tahame kõikidele inimestele südamele panna, et maailmas on nii palju lapsi, kes kannatavad nälga. Vähim mis me teha saame, on väärtustada seda, mis meil on.

Osavõtt ülemaailmsest jooksuvõistlusest aitab tõestada seda, et iga laps, olenemata vanusest, saab korda saata suuri tegusid ja aidata kaasa maailma paremaks muutumisel.

Loodame, et järgmisel aastal on selle jooksuga liitunud ka teisigi eesti koole.

Ülle Uuemaa, kehalise kasvatuse õpetaja ja ürituse korraldaja

Be First to Comment

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga