Hea lasteraamat 2016: Leelo Tungal „Lumemees Ludvigi õnn“

Autor: Marlin Pärn
Orissaare Raamatukogu raamatukoguhoidja

Lumemees Ludvig on üks igavesti tore ja tubli lumemees, kel kõik olemas, mis vähegi õnneks vaja: toekas keha ja moekas kübar, suurepärane elupaik metsa ääres väikese maja lähedal, kus saab silma peal hoida nii lastel kui metsloomadel ja -lindudel. Kõik oleks parimas korras, kui tal poleks palavat salasoovi. Lumemees Ludvig tahab tuppa jõulupuud ja -pidu kaema minna. Kuidas seda küll teoks teha? Kui lapsed juba lumiste saabaste pärast emalt võtta saavad, mis siis veel terve lumememme tuppa viimisest rääkida!

Lumemehe nössi ja kössi jäämist märkavad nii lapsed kui tihane Tiia, kellele Ludvig lõpuks oma mure usaldab. Jagatud mure on teadagi pool muret. Tihased tunnevad hästi ülempäkapikk Pätrikut, kes aitabki lumemehe lausa jõulupuule rippuma. Nõnda saab Ludvig osa kogu jõululaupäeva ilust. Tänulik naeratus jääb tema näole terveks talveks.

Leelo Tungla armas raamat õpetab, et kui muret jagada, võivad sõprade toel täide minna ka esmapilgul võimatuna näivad unistused. Unistagem suurelt! Illustreerinud Regina Lukk-Toompere.

__________________________
Raamat „Lumemees Ludvigi õnn“ on 2016. aastal ilmunud raamatute seas pärjatud „Hea lasteraamat“ tiitliga. MTÜ Lastekaitse Liit valib kord aastas eelmisel aastal ilmunud uudiskirjanduse hulgast välja häid lasteraamatuid. Raamatuid hindavad lastekirjandusega igapäevaselt kokku puutuvad inimesed Eesti Lastekirjanduse Keskusest, Eesti Lugemisühingust ja Eesti Raamatukoguhoidjate Ühingust. Projekti plakatid ja kleepsud: Rahva Raamat.

Hea lasteraamat:

on kaunilt kujundatud
arendab kujutlusvõimet
inspireerib
äratab uudishimu
näitab, kui mitmekülgne on maailm
pakub lugemisel huvi ja innustab last edasi lugema
ei sea ealisi piiranguid, on huvitav nii lapsele kui vanemale