Internet – kõige loovam jõud maailmas

Autor: Loone Ots, MTÜ Lastekaitse Liit president

Vanas muinasjutus käsib kuningas teenril serveerida lõunaks kõige paremat asja maailmas. Teener ostab turult keele ja selgitab, kui palju head saab keelega teha: rääkida, hoida asju, avaldada armastust, kaitsta süütuid ja ikka nii edasi.

Kuningas tasub keelekeetjale heldelt. Ja käsib järgmiseks päevaks lauale tuua maailma kõige halvema asja. Suur on ta üllatus, kui taldrikult vaatab jälle vastu tuttav roog – keel. EI jää üle muud, kui uskuda alama selgitust, et keelega saab inimesi õnnetuks teha, laimata, hukutada… Tark teener pälvib veel parema palga ja peaministri paiga. Teenitult.

Meie ajal kasutame keelt – sageli? lausa enamasti? – just internetis. Mitte ainult tähemärkides, vaid ka ise tehtud või lihtsalt edastatud piltides ja videotes. Kas me teeme võrgus suheldes head või kurja, sõltub ainult meist enestest. Me vajame rohkelt tarkust, et vältida kas või kogemata haavamist, alandamist, vihaõhutamist. Vajame tasakaalu ja küpsust, oskust mõelda kaks sammu ette. Tundetaipu, nagu kõlab uudissõna emotsionaalse intelligentsuse kohta. Kõik see on õpitav ja õpetatav. Küsimus on, kui varakult suudame hea internetitava noorele kasutajale selgeks teha.

Kuningate ajal polnud keegi tehisintellektist kuulnudki, üleilmne võrk oli julge fantaasia ja kirjaoskust ei läinud eriti vajagi, jätkus pitsatsõrmusest. Polnud vaja ka arutada, kuidas tagada virtuaalne turvalisus. Kuningad ja mehed ülepea pidid oskama end kaitsta lihtsate lihast ja luust vaenlaste vastu, kellega võideldi silmast silma.

Interneti ohud on sama ilmsed kui voorused. Ometi räägime ohtudest rohkem, oleme kaitsepositsioonil. Tegelikult tasuks sama tugeva luubi all uurida võimalusi, kuidas edendada interneti päikesepoolt. Õpetada, et ka siis, kui võrgus ringleb jämedusi ja koledusi, on igal veebisviibijal võimalus katkestada halva materjali leviku ahel. Samamoodi on tal võimalus luua ise ainult sisukat teksti ning levitada alati ja ainult headuse sõnumit.

Projekt „Targalt internetis“ on aastaid kaitsnud lapsi seksuaalse ärakasutamise eest veebis ja õpetanud lapsi ning nende vanemaid võrgus õigesti toimetama. Tegusad, lastest hoolivad partnerid eesotsas lastekaitse liiduga on suutnud ennetada paljusid traumasid ja jaganud hiiglahulga teavet, kuidas käituda ja luua sisu nii, et sellest on kõigil ainult rõõmu. Ka tänavune internetitarkuse kuu pakub samale lauale palju häid roogi. Mõne kausi-vaagna-kandiku on Märka Last oma kandekasti ladunud ja pakub neid nüüd kõigile. Internet on ju nagu muinasjutt, kus igaüks saab olla kuningas.

Erinevalt keelemuinasjutust ei vaja õige võrguvalitseja kokka, teenrit ega ministrit. Ta oskab ju ise luua maailma parimaid roogi.