Kontorirotid toetasid joostes Sõber Karu

Kristin Annask
Tartu Rat Race projektijuht 2019

Rat Race on New Yorkist alguse saanud kontoritöötajate heategevuslik jooksuüritus.  Eestis kinnitas Rat Race´i traditsioon kanda 2002. aastal, jõudes Tartusse kolm aastat hiljem. Jooksuga toetatakse igal aastal korraldajate poolt välja valitud organisatsiooni. Nii saavad osalejad lisaks liikuva elustiili propageerimisele ka teha head. Varasematel  aastatel on Rat Race toetanud on MTÜ Laste ja Noorte Kriisiprogrammi poolt läbiviidavat leinalaagrit, orbude ja lastekodulaste ülikooliõpingute jätkamist, Eesti Lasterikaste Perede Liidu kaudu laste huvihariduses osalemist ning kuni 18–aastaseid Tartu ja Tartumaa andekaid noori toetavat JCI Toomemäe heategevusfondi Ats & Anne.

Traditsiooniliselt toimub Rat Race lastekaitsepäeval, 1. juunil. Käesoleval aastal toimus üritus küll päev varem, sest 1. juuni oli laupäev, mil kontorirotid puhkasid.
Soovisime sellel aastal luua Rat Race heategevusjooksuga väärtust lastele ehk teisisõnu toetada meie tuleviku ühiskonda, muutes seda üheskoos paremaks. Sobiva organisatsiooni otsingul jõudsime üsna kiiresti „Kiusamisest vabaks!“ programmini. Kuna kiusamise vastu võitlemine on väga aktuaalne teema, millele õnneks pööratakse järjest rohkem tähelepanu, otsustasime ka omalt poolt kaasa aidata.
Juba esimeses kõnes selgus, et Lastekaitse Liidu programmi „Kiusamisest vabaks!“ koordineerijatel leidub sahtli põhjas põnevaid ideid, mida toetuse abil lasteni viia saaks. Valisime nende hulgast välja lauamängu, mis sai endale nimeks „Sõber Karu memoriin“.
Rat Race jooksudel on iga-aastaselt ka patroon. Käesoleval aastal valisime selleks Inga Lunge, kellega koos valmistasime ka Tartu Rat Race 2019 promoklipi. See on leitav kodulehelt www.ratrace.ee/tartu. Inga vaatab klipis tagasi ka enda lapsepõlvele ja meenutab kooliaegset kiusamist. Videoklipi mõtteks on meenutada, et igaüks meist on olnud seotud kiusamisega kui mitte just kiusatava või kiusajana, siis kindlasti kas pealtvaataja või sekkuja rollis. Peame oma lapsi kiusamiskäitumisega toimetuleku osas suunama ja õpetama.
Heategevuslikul jooksuüritusel ergutasid osalejaid tantsukooli Error andekad noored, maitsvaid ja kosutavaid kokteile pakkus ööklubi Maasikas ning soojendust viis läbi noor ja energiline FitLife Tartu treener Eva-Liisa Edela.
Järgmine RatRace toimub juba järgmisel lastekaitsepäeval!

Memoriin

Memoriin on lihtsate reeglitega vahva mälumäng lastele ja mängimiseks koos lastega. Mäng sobib kasutamiseks õppetegevustes lasteaias ja koolis ning mängimiseks kodus.
Mäng arendab lapse mälu, tähelepanu ja keskendumisvõimet, keelt ja kõne ning annab võimalusi heade suhetega seotud arutelude algatamiseks. Kaartide pildid on tuttavad programmi „Kiusamisest vabaks!“ kasutajatele, mäng hoiab esil heaks kaaslaseks olemise olulisust ja kinnistab „Kiusamisest vabaks!“ väärtuseid – sallivust, hoolivust, austust ja julgust.
“Sõber Karu memoriin” mäng ja nõuanded lapse­vanematele on välja töötatud „Kiusamisest vabaks!“ programmi algatajate poolt. Mängu tootmist on toetanud JCI Toomemäe, heategevusliku projekti “Tartu Rat Race 2019” tuluga.

Be First to Comment

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga